Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
07.09.2024 г.

Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви

Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви

Гроздоберът в Стралджанско започна по-рано, с тройно по-ниски добиви и под охрана за 9-а поредна година, съобщи Българската телеграфна агенция. Стопаните вече почти прибраха гроздовата реколта в землищата на селата Лозенец и Иречеково, където са най-големите лозови масиви, съобщи заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

Общинска охрана пази денонощно от кражби лозовите масиви. „И през деня, и през нощта има патрули. Има и видеонаблюдение със соларни видеокамери, които сме сложили. На никого не е приятно да хвърляш труд, пари, а накрая да влезеш и да видиш обрано лозето си. За 9 години само веднъж опитаха набези, но ние реагирахме адекватно и установихме нарушителя", изтъкна Иванов.

Гроздовата реколта в традиционно лозарския Стралджански край тази година е доста по-слаба. Причината е сушата и падналите на места градушки. „В село Лозенец добивите са 300 килограма от декар, което е много, много малко. В предишни години средният добив е започвал от 700-800 кг. Дори и вариантът с поливане е много труден, защото в сондажите вече няма вода", обясни заместник-кметът.

Заради сушата гроздоберът в Стралджанско тази година започна доста по-рано. „Мускат отонел”-а го прибраха вече почти и започнаха червените винени сортове „мерло" и „каберне". За известния „стралджански мискет" датите, които сме определили за гроздобер, са 21, 22 и 23 септември. За сравнение – предната година беше в началото на октомври", уточни Иванов.

В Стралджанско лозовите масиви са предимно с винените сортове „мискет" и „мускат отонел". Отглеждат се също „кераца", „памид", „мерло" и „каберне". В региона има и насаждения с ранните сортове „шардоне".

Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
1414
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини