Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.09.2017 г.

Десертни сортове

Десертни сортове

Супер ран Болгар е един от най-ранните десертни сортове. Притежава редовна и добра родовитост. Гроздето узрява едновременно. Гроздът е голям, коничен, рехав, а зърното голямо, продълговато, кехлибарено. Месото е хрупкаво и нежно, приятно на вкус.
Плевен е от групата на много ранните десертни сортове. Лозите са със силен растеж и добра родовитост. Гроздът е средно голям, много рехав, с едри зърна, които са жълто-зелени до кехлибарени. Месото е хрупкаво с хармоничен вкус, захарите са 16%. Зърната са устойчиви на напукване и гниене, издържат на транспортиране.
Надежда е ранозреещ сорт. Харесва формировката Омбрела и свободно падащи леторасти. Дава висок добив, с конични гроздове, с рехави и изравнени големи зърна. Месото им е хрупкаво, приятно на вкус и сладко, захарност 16 %. Зърната са кехлибарени с восъчен налеп. Издържа на транспорт.
Русенско едро предпочита дълга резитба – с чепове и плодни пръчки и има добра родовитост. Гроздовете са големи, крилати, рехави с много едри жълто-зелени зърна с приятен мискетов аромат, захарите достигат над 16%.
Мискет Плевенски е с големи до много големи конични гроздове. Зърната са големи, кръгли, оцветени тъмносиньо. Имат хрупкаво месо с лек мискетов аромат. Съдържа над 16% захари. Гроздето е устойчиво на напукване и гниене, добре се транспортира.
Велика е със силно растящи лози. Предпочита стъблената формировка повдигнат Гюйо на 50-60 см и резитба с две плодни пръчки с по 12-14 очи и 4-5 чепа по на 2 очи. Получават се висок добив. Гроздовете са големи, конични, рехави. Зърната са много едри, червени до тъмновиолетови. Месото им е хрупкаво с подобен вкус на сорта Болгар. Гроздето съдържа 17 % захари. Добре се съхранява и транспортира.
Кардинал е американски ран, много родовит сорт с големи рехави крилати, красиви гроздове. Зърната са едри, овални, тъмновиолетови, с хрупкаво месо с добри вкусови качества. Сортът е склонен към претоварване. Реже се на една плодна пръчка на около 10-13 очи.
Чауш е предпочитан, стар сорт пренесен от Мала Азия. При добро опрашване дава добра реколта. Гроздовете му са големи, конични, понякога сбити. Зърната са едри, с яйцевидна форма, жълтозеленикави. Имат много добри вкусови качества и лек мискетов аромат.
Мискет хамбурски е английски сорт. Гроздовете му са средно до големи, рехави и разклонени. Зърната са едри, овални, тъмносини и с много восъчен налеп, понякога неизравнени по едрина, с неравномерно зреене. Вкусовите им качества са много добри, с приятен мискетов аромат. Добре е да се режат на една или две плодни пръчки.
Италия е средно зреещ сорт. Родовитостта му е задоволителна. Гроздовете са големи, конични и полусбити, с много едри зърна, кехлибарено-жълти, често покрити с ръждевина. Имат много добър вкус и аромат. При асмовидно отглеждане дава добра реколта и много красиви гроздове. Изисква дълга резитба на една или две плодни пръчки.
Десертни сортове
1672

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Положителният резултат за заболяването е потвърден лабораторно
Откриха ново огнище на птичи грип в Пловдивско
След съдебно постановление
Никой не може да запазва права върху вкуса на продуктите в ЕС
Въпреки спада за месеца продажбите на комбайни запазват силен ръст от началото на годината
Продажбите на малките трактори са в основата на ръста на пазара в САЩ
В рамките на митническа проверка
Откриха над 27 000 литра нелегално вино в стопанска постройка в Ямболско
При темпо от около 2 милиарда броя за годината
Украйна върви към рекорд в износа на яйца
Водим в класацията на вносителите на пшеница в Обединеното кралство от началото на сезона
България се превръща в житницата на Великобритания
Свързани материали
Виж
Чрез операцията раннозреещите сортове могат да плододават втори път
Не прищипвайте десертните лозя
Изборът е голям, но много важен
Десертни сортове лози
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам