Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.08.2018 г.

Държавата определи 251 агроекологични райони с полета, където не се извършват растителнозащитни мероприятия

Нормативни промени
Държавата определи 251 агроекологични райони с полета, където не се извършват растителнозащитни мероприятия

sinor

С поправки в наредбата за опазване на растенията и растителните продукти от икономически важните вредители министерството на земеделието определя 251 агроекологични райони в страната, където може да съществуват така наречените "прогнозни полета", в които не се допускат растителнозащитни мероприятия. Това са постоянни площи, типични за агроекологичния район, заети със земеделски култури и оборудвани с пособия за наблюдения на вредителите, в които не се извършват пръскания с препарати. Целта е в тези зони да се прилагат методи за наблюдение на икономически важните вредители.

Агроекологичните райони са във всичките 251-те общини, указани в наредбата, която е качена на страницата на министерството на земеделието. Ще посочим само няколко от тези общини – Малко Търново, Сандански, Струмяни, Велинград, Маджарово, Любимец, Троян, Елин Пелин, Костенец, Костинброд, Златоград, Неделино, Ситово, Кубрат, Хисар, Куклен, Никопол, Червен бряг, Панагюрище, Долни Дъбник и др.

Според наредбата всяка година до 31 януари изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните БАБХ утвърждава със заповеди списък на икономически важните вредители по земеделските култури, разпространени в съответните области. Той одобрява и праговете на икономическа вредност за икономически важни вредители, предварително определени от работна група, сформирана от министъра на земеделието и храните, в която участват представители на Министерството на земеделието и храните, БАБХ, научни организации и висши училища в областта на растениевъдството.

Заповедите се публикуват на интернет страницата на БАБХ. При осъществяване на растителнозащитните мероприятия по опазване на растенията и растителните продукти се прилагат и разпоредби наредби към от законите за защита на растенията и за пчеларството.

Правилата за добра растителнозащитна практика се разработват за всяка земеделска култура от работна група, определена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Всеки проект за тези правила се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните, като се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по него. След обсъждане на постъпили предложения и становища правилата се одобряват със заповед на министъра на земеделието и храните и се публикуват на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и БАБХ.

Икономически важните вредители по растенията могат да се контролират и чрез употреба на биологични агенти. Самият списък с биоагентите, които могат да се използват на територията на страната, се изготвя от междуведомствена работна група, назначена от земеделския министър.

Земеделските стопани са длъжни да вписват всяко приложение на биологичен агент в дневника за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Списъкът  се изготвя съгласно изисквания, определени от министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда и водите. Този списък също се утвърждава със заповед на министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда и водите и се публикува в интернет страницата на БАБХ.

Централното управление на БАБХ създава и поддържа списък на лицата, които произвеждат, внасят, въвеждат и търгуват биологични агенти на територията на страната.

 

Държавата определи 251 агроекологични райони с полета, където не се извършват растителнозащитни мероприятия
15994
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Агроведомството пуска за обсъждане нова методика
Методиката за агроекологичните плащания от 2018 година отива на „поправителен“ след съдебно решение
Фонд „Земеделие”
В СЕУ са качени електронните формуляри на агроекологичните интервенциите за Кампания 2023
Мнението на бизнеса
Биоасоциация с остра критика срещу наредбата за агроекологичните плащания
Нормативни промени
От 2019 г. плащанията по агроекология се орязват или намаляват при неспазване на базовите изисквания
Нормативни промени
Почти не останаха фермери с пари по агроекология, но отново се правят промени в наредбата
Фонд Земеделие
Още 17 млн. лева са преведени за агроекология от Кампания 2017
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини