Начало » Новини » Коментари
30.01.2024 г.

Методиката за агроекологичните плащания от 2018 година отива на „поправителен“ след съдебно решение

Агроведомството пуска за обсъждане нова методика
Методиката за агроекологичните плащания от 2018 година отива на „поправителен“ след съдебно решение

Снимка: sinor.bg

След решение на Върховния административен съд от 14 март 2022 г., с което се отменя въведената през 2018 година Методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г., на страницата на Министерството на земеделието и храните е качен проект на новата методика, по която ще върви обсъждане до 29 февруари, съобщиха от агромедомството.

Целта на методиката е да се дефинират правилата, по които ще бъдат намалявани или отказвани плащанията на земеделските стопани, кандидатствали за финансово подпомагане по реда на Наредба № 11 от 2009 г. В тази връзка е предвидено в нормативен акт на институция на ЕС осъществяване на проверки, които включват системни административни проверки на всички заявления за подпомагане и искания за плащане, както и проверки на място. Тези проверки се осъществяват чрез Разплащателните агенции или упълномощените да действат от тяхно име органи. Плащания по поети агроекологични ангажименти не се извършват преди да са приключили проверките на условията за допустимост, които държавите членки трябва да осъществяват. Плащанията могат да бъдат в пълен размер или в съответното процентно намаление, когато са констатирани неспазвания на ангажиментите или на други задължения от страна на бенефициентите.

За да се постигне реален възпиращ ефект, е необходимо да са извършени проверките и на база констатираните резултати да се установят пропорционални и ефективни мерки – съответните проценти намаления в предоставяната помощ. Към момента на подаване на заявленията за подпомагане или заявленията за плащане тази информация не е налице, четем в мотивитег.

Получателите на субсидии са информирани какъв ангажимент доброволно се съгласяват да поемат и какви задължения да изпълняват, но ако се установи, че даден бенефициер не изпълнява критериите за допустимост, ангажиментите или други задължения, свързани с условията за предоставяне на помощта или подкрепата, предвидена в секторното законодателство в областта на селското стопанство, помощта се намалява или не се изплаща. Следователно още към момента на подаване на съответното заявление бенефициентите са информирани, че исканата от тях сума може да бъде намалена, ако не спазват доброволно поетия ангажимент.

В националната нормативна уредба на Република България процедурите за обработване на заявления за подпомагане и заявленията за плащане са определени в наредби, издавани от министъра на земеделието и продоволствието, съгласно § 35, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ДВ, бр. 16 от 2008 г.). По подадени заявления за подпомагане и заявления за плащане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ условията и редът за извършване на проверките, както и условията за допустимост, са регламентирани в Наредба № 11 от 2009 г. Съгласно чл. 4, ал. 9 и 10 от Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания (ДВ, бр. 22 от 2009 г.) приемът на заявления за подпомагане и заявления за плащане се осъществява след заповед на министъра на земеделието и храните.

Методиката е изготвена във връзка с изпълнение на задължения, произтичащи от поет агроекологичен ангажимент, уреден в Наредба № 11 от 2009 г. В тази наредба са описани задълженията на земеделските стопани, които трябва да спазват при прилагане на дейностите, за които са подали заявление за подпомагане/плащане.

В този линк може да намерите пълния текст на новата методика, като по нея ще се приемат предложения и ще вървят обсъждания до 29 февруари, съобщиха от агроминистерството.

Методиката за агроекологичните плащания от 2018 година отива на „поправителен“ след съдебно решение
5772
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
48-мо Народно събрание
С гласовете на 5 партии Иван Христанов не стана председател на земеделската комисия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини