Начало » Новини » Коментари
25.01.2017 г.

Съдът отхвърли жалбата срещу премахване на сеитбооборота от субсидиите по старата селска програма

Допълнен вариант

Снимка: Аспарух Йончев

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбата на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители срещу решението на министерството на земеделието за премахване на субсидиите за сеитбооборота след 2015 година. Става въпрос за промени в наредба 11 от 2009 година, регламентираща субсидирането по мярка 214 "Агроекологични плащания" от програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година.

Решението на съда е публикувано на 23 януари тази година и гласи, че съдът е оставил без разглеждане подадената жалба и е прекратил образуваното производство поради „ липса на данни и твърдения, че в сдружението членуват земеделски производители, поели многогодишни ангажименти по направление „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите” по мярка 214 „Агроекологични плащания”. В мотивите на съда е записано още, че „самостоятелно осъществяваните дейности от членовете на сдружението и произтичащите от тези дейности лични права и задължения не обосновават автоматично правен интерес за сдружението”.

Юристите са установили, че като подател на жалбата сдружението не е обосновало и доказало правния си интерес от оспорване на цитираните разпоредби на наредбата. Оспорените норми не засягат пряко негови права и законни интереси, нито пораждат задължения за него, се посочва още в мотивите на ВАС". С оглед предметния си обхват и характера на регулираните обществени отношения оспореният нормативен акт не рефлектира в правната сфера на оспорващото дружество и не засяга непосредствено неговите интереси, заключава съдът.

Само да припомним, че сеитбоборотът отпадна от европейско и национално подпомагане след 2015 г., тъй като в новата селска програма липсваше бюджет. По този начин земеделските производители, които през 2012 г. и 2013 г. поеха петгодишен ангажимент да прилагат сеитбооборот (смяна на културите), на практика получиха допълнителни субсидии само до края на 2015 г., когато изтече действието на старата програма за селските райони.

Затова и след 2015 година те разчитаха само на базовите плащания от 30 лв. на дка, като допълнителните компенсаторни плащания за сеитбооборот от 30-35 лв. отпаднаха, но не за всички. Известно е, че част от зърнопроизводителите продължиха тези ангажименти, но с намалена ставка на субсидиите за сеитбоборот. 

На практика с решението на съда променити в наредбата 11 влизат в сила, което означава, че министерството и фондът ще бъдат в състояние да преведат парите на онези 140 производители, които продължиха петгодишните си ангажименти, с уговорката че плащанията по тях ще бъдат по-ниски от предишните. Това не се отнася за Асоциацията на агроекологичните земеделски производители, които на практика не приеха предложението за намалена ставка и започнаха активна медийна атака, продължила в съда.

ВАС е изискал представянето на доказателства, установяващи, че в сдружението членуват земеделски производители, поели многогодишни ангажименти по направление "Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите" по мярка 214 "Агроекологични плащания". Такива доказателства са били представени след изтичането на срока за това и след постановяване на обжалваното определение, с което е прекратено производството по делото, се посочва в решението от 23 януари.

Така петчленният състав на ВАС оставя в сила първото решение от края на 2016 г., което отхвъря жалбата на асоциацията.

Съдът отхвърли жалбата срещу премахване на сеитбооборота от субсидиите по старата селска програма
11659
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Практика
При сеитбооборот рапицата не трябва да надхвърля 25 на сто от площите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини