Начало » Новини » Коментари
30.07.2018 г.

И производителите на лук сигнализират срещу схемите за източване на евросредства

Протестно писмо
И производителите на лук сигнализират срещу схемите за източване на евросредства

sinor

На първи август министерството на земеделието трябва да представи в Брюксел проект за промени в обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци след 2019 г., но до този момент поне три браншови организации се обявяват срещу текстове от тези промени, сигнализирайки за престъпни схеми за източване, които рефлектират негативно върху реално работещите фермери. Става въпрос за асоциацията на организациите на производителите на плодове е зеленчуци, на картофопроизводителите и на фермерите, отглеждащи от години лук и арпаджик в Айтос, които настояват за сериозни корекции в тези промени.

С протестно писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов, с копие до Синор.БГ, фермерите от Айтоско директно атакуват чиновниците по места, създали схеми за получаване на евросредства от мними производители на лук, които уж отглеждат над 350 декара от този зеленчук.

„Ние знаем, че има земеделски стопани, които не отглеждат лука за прибиране и продажба, защото това не са обикновените производители, а хора специални, на които никога не се правят проверки и първи си получават субсидиите. Те са известни на МЗХГ и ДФЗ, а и ние знаем част от тях“, посочват в писмото си фермерите.

И добавят, че заради тези хора страдат средните и малки стопани, които са реалните производители и които от години изхранват семействата си точно с това производство.

Недоволството на айтоските стопани ескарила заради новия проект за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, където производството на лук е поставено в допълнителна трета група с мотива, че са заявени големи количества площи. Това автоматично ще намали евросубсидирането за бранша и причината ще бъдат точно тези фалшиви лекопроизводители, участващи с престъпните схеми. Защото те не вадят лук за пазара, а само го сеят, като първи получават субсидиите си, без дори да са проверявани, обясняват фермерите от Айтос.

Хората от бранша много добре знаят, че практически не е възможно едно стопанство да отглежда повече от 350 дка и затова настояват за спешни проверки на всички заявления с по-големи площи.

Зеленчукопроизводителите смятат да недопустимо факторът увеличение на площите да бъде мотив за прехвърляне на лука в група трета група. Те не приемат и анализа, направен от работната група на агроведомството за прехвърляне на лука в трета трета група, защото „е непълен и необоснован и информацията за група плодове и група зеленчуци в него не е изготвена по еднакви критерии“.

Така например за плодовете има стойности за заявените площи през 2016 и 2017 г. и на установените площи,/сигурно чрез проверки,/ които естествено са различни. И за средните добиви има данни, а за зеленчуците няма. Защо? Отговорът е, защото, ако има и на зеленчуците, трябва да последва намаление на силно завишените ставки и на други видовете зеленчуците, които нямаха представители на работната среща. На всички видове плодове и зеленчуци, които са имали представители, интересите и исканията са удовлетворени, а на непоканените  всички в трета група

Твърдението, че разходите по прибирането на лука са малки, е не само невярно, но е и доказателство за  абсолютна некомпетентност. Тази операция включва ръчно вадене  на главите лук от земята. След няколкодневно сушене пак ръчно от земята се събира, товари се на ремаркета и се транспортира до базата. Там пак ръчно се изрязват мустачките и листата на лука. Сортира се, пълни в чували /гаци/ и се тегли. Ако не може да се продаде веднага, а след няколко месеца трябва да се извади от гаците, да се почисти, пак да се напълни, да се претегли и тогава да се продава.

Само разходите по ръчните операции при прибирането са над 350 лв. на дка. До крайната фаза – прибиране се стига след много други  обработки. Почвата трябва да е много добре подготвена, а това се постига с оран и няколко култивации. Трябва да се подхрани с торове и чак тогава се пристъпва към сеитба. Следват операциите – валиране, запечатка /пръскане за потискане на плевелите преди поникване/. После ръчно плевене – 2 пъти. Пръскане с препарати срещу болести и инсектициди – няколко пъти и т.н.

Общо разходите на дка са 1 180 лв. Тези разходи не могат да се покрият с приходите от продажби, защото не всяка година има добив 1 300 кг/дка при цена 0,40 лв./кг или 520 лв./дка. Това е най-оптимистичния вариант за реализация на лука, но не всяка година е осъществим. Нашата рекапитулация много се доближава до тази на МЗХГ от месец януари 2017 г., когато се разделиха различните продукти в две групи и там в анализа се вижда, че при картофите разходите са с 80 лв. по-ниски от тези на лука / 1 037 – 957 = 80/, но приходите са с 529 лв. повече /863,90 – 334,90 =529/.

Без да се противопоставят на останалите зеленчукопроизводители, фермерите от Айтос настояват за равнопоставеност. „Като съсипете бизнеса и живота ни, господа министри, ще дойдете ли да кажете на местното население, че са непотребни, ненужни, че са лош биологичен материал и трябва да търсят спасение и прехрана в чужбина заедно с децата си. Това може би е и политика – икономическа и социална за пестене на пари чрез затваряне на училища, обезлюдяване на селища и така няма да са необходими средства за учители, лекари, за детски и социални подпомагания и т.н. Няма хора, няма и проблеми. Това ли е целта“, риторично питат хората от Айтос.

В писмото си те настояват за отговор, в противен случай ще се обърнат към Европейската комисия. „Все още вярваме в справедливостта и във вас, затова очакваме отговор и доказателства за причините, довели до орязването на лукопроизводството от обвързаната подкрепа“, посочват в края на писмото си производителите на лук от региона.

Точно преди седмица в агроведомството беше проведена последната среща с бранша за обсъждане на този документ. Въпросът е дали администрацията най-после ще се сезира по сигналите за схемите за източване на евросредства, които силно зачестиха през последните месеци. 

И производителите на лук сигнализират срещу схемите за източване на евросредства
50407
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Луковият молец не е за подценяване
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини