Начало » Новини » Коментари
25.07.2018 г.

Схемата с тиквите за точене на евросредства е подменена със схема „свински картоф“, сигнализират браншовици

Обвързана подкрепа
Схемата с тиквите за точене на евросредства е подменена със схема „свински картоф“, сигнализират браншовици

sinor

След срещата на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ с администрацията на земеделското министерство, специално организирана, за да се обсъдят новите предложения за промени в обвързаната подкрепа за 2019 година, от Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) излязоха с остро критично становище, предоставено на Синор.БГ.

В три отделни точки ръководството на организацията представя контрааргументи срещу концепцията за схемите за обвързана подкрепа, разписани със заповед на министъра на земеделието РД 09-652 от 16.07.2018 г.

За пореден път общият бюджет по обвързаната подкрепа между двата чувствителни сектора „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“ не се поделя 50 на 50, както искаха зеленчукопроизводителите и градинарите. Разделението отново ще бъде 35 % за плодовете и зеленчуците, а останалите – за животновъдите, се посочва в документа, подписан от Чавдар Маринов, председател на БАОППЗ.

Маринов съвместно с браншовите организации на картофопроизводителите е представил пред българската администрация и нова схема за източване на европейски субсидии чрез фиктивни картофопроизводители, които садят нискокачествено семе за животни от сорта „свински картоф“, който струва по 8 лева килото. И понеже от тези „картофопроизводители“ не се изисква да докажат продадена продукция, на практика те „садят“ нивите с фуражните свински картофи само за да получат евросубсидии, но не и да захранват пазара с български качествени картофи, каквато е идеята на евросубсидирането, обясни Маринов. 

Предложените от нас мерки за ограничаване на т.нар. „чертожници“ чрез доказване на продадена от тях продукция на пазара липсват в настоящото предложение на министерството на земеделието“, посочва още Маринов. И добавя, че по този начин „се изплащат субсидии за площи, в които не се изпълняват съответните агротехнически мероприятия, а де факто се извършва заявяване и „очертаване“ на земя, което ощетява реалните производители и допринася за разширяване на обема на сивата икономика. Тези действия водят и до изкривяване на агростатистиката, тъй като това не са реални производствени площи. Вследствие на това, статистическите данни за реколтираните площи с овощни насаждения отчитат НЕРЕАЛНО увеличение“, се посочва в становището на асоциацията.

Браншовиците протестират срещу факта, че администрацията не е отразила искането на картофопроизводителите за регистрация на площите в БАБХ. Изложените данни, които бяха потвърдени от страна на представителите на МЗХГ, са за 36 000 дка картофи, регистрирани в БАБХ. Същевременно фонд „Земеделие“ - Разплащателната агенция изплаща подпомагане върху 110 000 дка картофи, получени основно от площите, засадени със „свински картофи“, предполагат браншовиците.

„Разликата в площите на картофите влияе с около 11 млн. лева върху бюджета на основната схема за зеленчуците. Само за зеленчуци общият бюджет е 24 638 791 лв., което означава, че 45 % от тези пари се разходват неправомерно за „свинските картофи“, които остават на полето и се садят само за точене на тези средства.

Именно поради тази причина и асоциацията ще уведоми Европейската комисия (ЕК), посочи Маринов.

„Целта на предложените от нас мерки бе да се осуети абсурдното подпомагане на физически парцели, които не отговарят на термина „овощна или зеленчукова градина“, като освободеният финансов ресурс се насочи към пазарно ориентираните и работещи стопанства“, обясни шефът на асоциацията.

Именно затова от БАОППЗ настояват за адекватни мерки и действия от страна на Министерство на земеделието, храните и горите, които да защитават интересите на реалните производители и прекратяване на негативната тенденция за създаване на „кухи“ схеми на подпомагане.

Схемата с тиквите за точене на евросредства е подменена със схема „свински картоф“, сигнализират браншовици
73720
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Ставката е увеличена до 79,51 лева на хектар
Платиха 3 дни предсрочно над 65 милиона лева по извънредната помощ за слънчогледа
ПРЪСКАНЕТО С АМАЛГЕРОЛ И АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС ВИ НОСИ СУБСИДИИ ОТ НОВАТА ОСП
Членовете на ЕП искат повече пари и по-малко бюрокрация за плодове, зеленчуци и мляко в училищата
Подкрепата се разпределя между 56 земеделски стопани
Преведоха близо 2 милиона лева специално плащане на производителите на памук
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник за директните плащания – трета част
Само с фактури може да докажете намалено използване на пестициди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини