Начало » Новини » Страната
24.07.2018 г.

Промените в Закона за марките и географските означения влизат в сила от днес

Българските храни предстои да се регистрират в ЕК
Промените в Закона за марките и географските означения влизат в сила от днес

Промените в Закона за марките и географските означения са обнародвани днес в Държавен вестник напомнят от Комитет за защита на потребителите. С тях отпада възможността за национална регистрация на географски означения на земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на Регламент на ЕС 1151/2012 год. относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.България и производителите трябва да подадат заявления в Европейската комисия за европейска защита на традиционните храни „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай“ и „Българска боза“. „Регистрациите на географски означения за земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) № 1151/2012, извършени до влизането в сила на този закон, се заличават от деня на вписване на съответното наименование в регистъра на ЕК, но не по-късно от една година“, става ясно от публикуваните промени. Патентното ведомство трябва да уведоми незабавно Международното бюро за заличените национални регистрации на географски означения за земеделски продукти и храни, въз основа на които са направени международни регистрации.

Комитета за защита на потребителите приветстват решенията на депутатите, които взеха предвид исканията за отсрочка относно подаването на заявления за европейска защита на традиционните ни храни. Смятаме, че българските народни представители защитиха националния интерес и продуктите ни на този етап.

Българските производители тепърва предстои да подават искания за защита на наименованията пред ЕК. Засега заявление е подадено само от „Булконс“ за „Лютеница Първомай“ пред Министерство на земеделието, храните и горите. Предстои документи да бъдат подадени за „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“ и „Българска боза“.От Комитета за защита на потребителите настояваме българските власти в лицето на земеделското министерство да действат бързо и да внасят веднага за защита на традиционните ни храни в ЕК. Надяваме се българската администрация да не потъне в бюрокрация и в крайна сметка всичко да бъде за сметка на потребителите.

Закрилата на географските означения е особено важна, защото ако тя отпадне,наименованията на продуктите ще могат да се използват недобросъвестно и ще се нанесат вреди на потребителите, на репутацията на самите продукти и районите, в които се произвеждат. По отношение на потребителите, географското означение дава гаранция за високо качество на продукта и възможност за избор на продукти с определено утвърдено качество, познато и ценено от него. За географското място, където се произвеждат продукти, защитени с географско означение, ползата е, че това води до глобално развитие на съответния район, благодарение на създаването на работни места, повишаване популярността на региона и последващо развитие на земеделие, индустрия и туризъм.

Промените в Закона за марките и географските означения влизат в сила от днес
13430
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Световният пазар на продукти с географски означения достига 50 милиарда евро годишно
ЕБВР подкрепя турския боров мед чрез сертифицирането му в ЕС
Начало на процедура
Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт
Браншът бие камбаната
Юлиян Ямантиев: Тракия е традиционен за българското вино регион, но Турция може да ни изпревари в регистрацията
Сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти” е депозирало документите в министерството на земеделието
Българската говежда пастърма ще бъде защитена в Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини