Начало » Новини » Интервю
14.02.2018 г.

Юлиян Ямантиев: Тракия е традиционен за българското вино регион, но Турция може да ни изпревари в регистрацията

Браншът бие камбаната
Юлиян Ямантиев: Тракия е традиционен за българското вино регион, но Турция може да ни изпревари в регистрацията

sinor

Ако българските винопроизводители не предприемат действия да защитят Тракия като географски регион за качествените български сортове, Турция може да ни изпревари с регистрацията. Именно затова Националната лозаро-винарска камара и браншовите организации са длъжни да направят постъпки пред Европейската комисия, но за целта те трябва да потърсят съдействие и от българската администрация, така че южните вина от региона да получат онази защита, която исторически ни се полага. Това отбеляза в деня на Трифон Зарезан винопроизводителят от Ивайловград Юлиян Ямантиев в интервю за националното радио.

На днешния ден стотици хиляди лозари и винари зарязват традиционно своите лози, отбелязвайки първия празник, предвестник на пролетта.

Дълбоката традиция на виното шества по нашите земи от времето на траките, затова и съвременните винари са длъжни да я продължават и съхраняват, смята Ямантиев, за който съвременният интерес трябва да се поддържа от високи професионалисти.

Вярно е, че през последните години в страната изникнаха много модерни винарни, но малка част от тях разполагат с добри технолози-професионалисти, които могат да направят истинското вино.

Подобно на останалите сектори в земеделието и при винопроизводството бизнесът се задъхва от липса на кадри, а това е сериозен проблем за развитието на сектора. Именно затова и винарите с опит бият камбаната, преди секторът да се окаже обезкървен от технолози, за които магията на виното е като изкуството – съвършено.  

Юлиян Ямантиев: Тракия е традиционен за българското вино регион, но Турция може да ни изпревари в регистрацията
2081

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Заедно с блендовете с международни
Местните сортове са още един шанс за българските вина
Пазарът на свине за клане се възстановява, котировките се покачват
Дългоочакван обрат в развитието на пазара на свинско месо в ЕС
Обзор на Софийска стокова борса АД за 21-23 февруари 2018 година
На борсата се продаде фуражна пшеница в чували с включена доставка за 450 лева за тон
Полезни съвети
Как да отгледаме качествен доматен разсад
Свързани материали
Виж
Винария 2018
Силно присъствие на местни сортове вина на изложението в Пловдив
Трифон Зарезан
Порожанов: Виното в поне 200 от съществуващите 300 изби в страната е с много добро качество
Предстоящо
За първи път на ВИНАРИЯ 2018 ще бъде представен софтуер за бърза продажба на вино
Предстоящо
Безцветен коняк и екзотични напитки са сред изненадите на предстоящата „Винария 2018“
Съдовете трябва да престоят с вода поне 20 дни
Накиснете бъчвите, преди да налеете вината
Бъдещето на ОСП: Дори чашата ви червено вино е застрашена от промяната на климата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам