Европейската банка за реконструкция и развитие обяви планове в да помогне на Турция да получи сертификат за географско означение на нива Европейски съюз за своя боров мед, става ясно от съобщение на кредитната институция, цитирано от Анадолската агенция. Целта е увеличаване на ефективността, устойчивостта и пълноценна подкрепа на целия сектор за производство на мед в страната. За реализирането й в петък бе организиран семинар по инициатива на Организацията за земеделие и прехрана, в който участваха всички значими оператори на пазара на боров мед в Турция – пчелари, представители на преработващи предприятия, износители, представители на администрацията и учени.
„Страната полага усилия за регистрирането на този уникален мед като географско означение на ниво ЕС, което се очаква да увеличи износа, да подобри ефективността по цялата верига за доставки и да съживи местните стопанства”, посочват от ЕБВР. Оттам изтъкват, че световният пазар на храни с географски означения е доходоносен и достига около 50 млрд. евро годишно, а потребителите по целия свят са все по-склонни да плащат повече за оригинални продукти с високо качество.
„Боровият мед, сертифициран от TURKPATENT и ЕС, ще защити турското производство от ментетата на пазара”, се добавя в съобщението. В него се изтъква също, че създаването на консорциум в сектора с участието на някои от водещите компании в местния меден ограсъл само ще го подсили чрез подобряване на качеството и укрепването на търговските позиции.
Турция произвежда лъвския дял от боровия мед в света с над 90% от цялото количество. Продуктът е по-ароматен, по-тъмен и с по-високо съдържание на смоли от обикновения мед. По-голямата част от производството му в Турция е съсредоточено в провинция Мугла в югозападната част на страната.