Начало » Новини » Страната
10.07.2018 г.

Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт

Начало на процедура
Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт

 Консервното предприятие „Булконс Първомай“ ООД е подадало заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от компанията. Документите са депозирани в Министерство на земеделието, храните и горите, които тепърва започват процедура по оценка на документите.

„Лютеница Първомай” е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите лютеници с традиционния метод на производство, характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки, отгледани в Горно-тракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване.

„Булконс Първомай“ е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава в лицето на МЗХГ да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от Народното събрание.

През годините град Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер, които осигуряват онези вкусови качества, познати на всеки българин. Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.

От подадената в МЗХГ спецификация се вижда, че в производството на „Лютеница Първомай” се използват пресни български добре узрели домати без наличие на плесени и други дефекти. Описват се подробно технологиите на производство, които започват от измиването и накисването на зеленчуците във вани. Следва процес на инспекция, измиване и изплакване, при който се отделят негодните за преработка продукти.

Сортираните и измити домати се надробяват и след това се подават в хоризонтални загреватели, така че да се подложат на индиректна пара. Надробените домати се загряват до температура 86-95 градуса, след което се пасират с отделяне на семките и обвивката.

Концентрирането до желаната гъстота се извършва при достатъчно голям вакуум, за да не се допуска влошаване на цвета на продукта. По същия начин се процедира и с чушките. От особено значение за качествата на „Лютеница Първомай” е именно обстоятелството, че не се използват готови пюрета с неясен произход, които да бъдат разреждани, а пресни зеленчуци, при които чрез топлинна обработка и изваряване се достига до желаната консистенция. Именно по този начин не се нарушават вкусовите качества на пасираните домати и чушки, които са основна суровина за „Лютеница Първомай”.

За производството на традиционния продукт се използват и следните спомагателни суровини - рафинирано слънчогледово масло,зрял кромид лук, готварска сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в едноименния град по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница.

Характерното за географския район е, че, използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия, е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за  връзката на продукта с географския район.

През 1990 година тази лютеница беше включена като отделен държавен стандарт (БДС 2022-74) Съгласно приложимото в България законодателство при стандартизация е налице един трайно повтарящ се процес и рецептура. Съответно, включването на продукта „Лютеница Първомай“ като отделен стандарт потвърждава именно традиционния метод на производство и преработка. Не на последно място потвърждение за репутацията на продукта и връзката с определения географски район е и регистрацията на наименованието като географско указание по реда на националния Закон за марките и географските означения.

С регистрацията по национален ред е призната изрично връзката на качествата и характеристиките на продукта с географската среда като резултат от исторически доказани традиции.

Българската компания „Булконс Първомай“ ООД инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене.

Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт
4216

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Обява
Аграрният университет в Пловдив обявява конкурс за преподавател по български език
Наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“
Инспектор по храните от Елхово е хванат с подкуп
Осъдиха гробар за измама с кости на покойници
Министерство на земеделието, храните и горите
Втора дискусия по закона за поземлените отношения
Собственикът на имота не е задържан по здравословни причини.
Оръжия, гранати и заготовки на бомби откриха в къща в село Манастирище, общ. Хайредин
Мераклийски
Оризова супа от овче месо
Свързани материали
Виж
Бизнесът контраатакува асоциацията на потребителите по казуса с лютеницата
Законодателни промени
Училища и детски градини ще купуват само качествени български храни
Решение
Съдът постанови само „Булконс Първомай” да произвежда лютеницата с хорцето
Фонд „Земеделие”
Активна реклама на българската лютеница в Русия и арабските емирства
Върховен административен съд
„Булконс“ отново ще продава лютеницата с годината на създаването си 1939-а
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам