Начало » Новини » Страната
10.07.2018 г.

Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт

Начало на процедура
Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт

 Консервното предприятие „Булконс Първомай“ ООД е подадало заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщиха от компанията. Документите са депозирани в Министерство на земеделието, храните и горите, които тепърва започват процедура по оценка на документите.

„Лютеница Първомай” е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите лютеници с традиционния метод на производство, характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки, отгледани в Горно-тракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване.

„Булконс Първомай“ е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава в лицето на МЗХГ да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от Народното събрание.

През годините град Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер, които осигуряват онези вкусови качества, познати на всеки българин. Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.

От подадената в МЗХГ спецификация се вижда, че в производството на „Лютеница Първомай” се използват пресни български добре узрели домати без наличие на плесени и други дефекти. Описват се подробно технологиите на производство, които започват от измиването и накисването на зеленчуците във вани. Следва процес на инспекция, измиване и изплакване, при който се отделят негодните за преработка продукти.

Сортираните и измити домати се надробяват и след това се подават в хоризонтални загреватели, така че да се подложат на индиректна пара. Надробените домати се загряват до температура 86-95 градуса, след което се пасират с отделяне на семките и обвивката.

Концентрирането до желаната гъстота се извършва при достатъчно голям вакуум, за да не се допуска влошаване на цвета на продукта. По същия начин се процедира и с чушките. От особено значение за качествата на „Лютеница Първомай” е именно обстоятелството, че не се използват готови пюрета с неясен произход, които да бъдат разреждани, а пресни зеленчуци, при които чрез топлинна обработка и изваряване се достига до желаната консистенция. Именно по този начин не се нарушават вкусовите качества на пасираните домати и чушки, които са основна суровина за „Лютеница Първомай”.

За производството на традиционния продукт се използват и следните спомагателни суровини - рафинирано слънчогледово масло,зрял кромид лук, готварска сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в едноименния град по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница.

Характерното за географския район е, че, използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия, е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за  връзката на продукта с географския район.

През 1990 година тази лютеница беше включена като отделен държавен стандарт (БДС 2022-74) Съгласно приложимото в България законодателство при стандартизация е налице един трайно повтарящ се процес и рецептура. Съответно, включването на продукта „Лютеница Първомай“ като отделен стандарт потвърждава именно традиционния метод на производство и преработка. Не на последно място потвърждение за репутацията на продукта и връзката с определения географски район е и регистрацията на наименованието като географско указание по реда на националния Закон за марките и географските означения.

С регистрацията по национален ред е призната изрично връзката на качествата и характеристиките на продукта с географската среда като резултат от исторически доказани традиции.

Българската компания „Булконс Първомай“ ООД инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене.

Булконс ще защитава лютеница „Първомай“ като европейски традиционен продукт
15177
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Мешана лютеница
Книга с рецепти ще съхрани начините на приготвяне на традиционни местни храни
В Маноле организират празник на лютеницата с финансиране от ПРСР
Екзотична лютеница
Предстоящо
БИОСЕЛЕНА и родни фермери с обща социална инициатива
Люта лютеница с чесън и домати
Булконс Първомай е инвестирал 5 милиона лева собствени и евросредства
Утвърден производител на лютеница откри нова поточна линия за 80-годишнината си
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини