Farmer.bg
Страната ни ще кандидатства за вписването на традиционно българската „Пастърма говежда” в европейския регистър на земеделските продукти и храни с традиционно специфичен характер, съобщиха от министерството на земеделието.
Документите са депозирани в министерството на земеделието от сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. След съответните проверки заявлението ще бъде представено и в Европейската комисия.
Досега като защитен продукт, който може да се произвежда в рамките на ЕС само с разрешението на българските власти, е вписан горнооряховският суджук, който беше регистриран от горнооряховското сдружение „Раховец-2007”.
В напреднал етап са процедурите по одобрение на още четири месни деликатеса. Очаква се вписването на панагюрска луканка, филе „Елена”, роле „Трапезица” и кайсерован врат „Тракия”.
Като продуст със защитено географско наименование се очаква да бъде вписано в еврорегистъра и българското розово масло, припомниха от министерството.