Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.07.2018 г.

Мерки за борба с болестта черен крак по краставицата

Мерки за борба с болестта черен крак по краставицата

sinor

Подобно на всички зеленчукови култури, които отглеждаме, краставицата също е подложена на редица заболявания и за да не допуснем тяхното развитие, е редно да познаваме и прилагаме точните профилактични мерки, които да ни помогнат. „Черен крак“ например е заболяване, което е доста разпространено и опасно, като напада не само краставиците, но и други зеленчукови култури – пипер, домати, патладжан, босилек.

То се причинява от гъбичките Olpidium, Pithium и Rhizoctonia и често се наблюдава дори при цветята във вашата градина. Силно застрашени от болестта са разсадите на растенията, защото в оранжериите условията /температура и влажност/ благоприятстват развитието.

Диагностика на заболяването

Ако без видими причини долните листа на краставиците започнат да жълтеят, а стъблото близо до корена е влажно, покрито със слузест налеп, има сериозни причини за безпокойство. С течение на времето кореновата шийка изтънява и почернява. В оранжерийни условия болестта се развива много бързо. Това са някои от видимите признаци на заболяването черен крак. Когато се разкопае земята около корена и се открие част от него, вижда се, че у поразените растения той е жълт, закърнял, а на места силно удебелен.

Причини за появата на заболяването

Това е заболяване, което се причинява от гъбички, които обитават предимно повърхностния слой на почвата и се хранят преимуществено с мъртви тъкани на растения. При повишаване на влажността се пренасят и на живите зелени части, като се настаняват върху кореновата шийка Обикновено гъбичките се внасят чрез оборски тор, компост и други остатъци от растения. Може да се внесат даже чрез некачествени семена или разсад. Те могат да бъдат отстранени, ако преди засаждане се направи профилактика на участъка. За развитие на гъбичките способства прекомерното поливане, поливането с много студена вода, резки колебания в температурите, ранно засаждане, когато опасността от понижаване на минималните температури под 12 градуса не е отминала. Стресирането на растенията намалява тяхната естествена защита.

Мерки за борба и профилактика на болестта

Спорите на гъбичката се намират в земята, вследствие на което профилактичните мерки трябва да са насочени към обработка на почвата. Вариантите са следните:

1. Приготвя се разтвор от колоидна сяра, като в 10 литра вода се разтварят 40 грама от веществото и се промива почвата, като за 10 квадратни метра се изразходват около два литра разтвор.

2. Бордолезов разтвор, който аналогично на първия случай, ефективно убива спорите на гъбичката. Използва се 1% разтвор по указания на опаковката.

3. Отглеждане на сортове, които са устойчиви на заболяването.

При засаждане растенията могат да се обработят с хумустим или друг препарат за повишаване на тяхната устойчивост към заболявания.

Прилагайки тези прости мерки за борба с болестта черен крак по краставицата, можем да отгледаме здрави и пълноценни растения. Препоръчително е да не се отглеждат на същото място, ако предходния сезон краставиците са били поразени от заболяването.

Мерки за борба с болестта черен крак по краставицата
19151
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Синя сряда, вместо Черен петък организира фирма Оптиком ООД
От асоциацията за защита на потребителите
Съвети как да не се излъжете при пазаруването на Черния петък - 29 ноември!
Опазване на горите
Горските с бързи мерки срещу съхненето на черния бор
ОДБХ - Бургас конфискува близо 5 тона черен дроб
Реакция
Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко
Седмица на недоволството
Млекопреработватели ще коментират дали има черен списък в бранша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини