Като част от Дните на българското месо първият ден на МЕСОМАНИЯ 2024 започна с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“, създаден от кръстосване на автохтонната порода „източнобалканска свиня“ с друга традиционна порода. Получената суровина е още по-крехка и сочна, запазвайки качеството си при всякакъв вид термична обработка.
Породата вече е в производството на русенския свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ и беше представена от проф. Алекси Стойков ‒ един от доайените на свиневъдството в България и проф. Десислав Балев – зам.-ректор на Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив.
Идеята за новия хибрид идва от практиката, като от дефекта производителите са постигнали невероятен ефект.
МЕСОМАНИЯ е най-старото изложение на месни продукти и производители от цялата страна, част от петте международни хранителни изложения в Интер Експо Център – „Пътят на млякото“, Булпек“, „Интерфууд & дринк“.
Организатор е Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“, съобщиха от „Интер Експо център“. За посетители изложенията са отворени от 10 до 18 часа до 16 ноември.