Начало » Новини » Коментари
02.07.2018 г.

Два пъти прекроен, законът за земята създаде огромна каша с договорите за наем

Преди обнародването на последните поправки
Два пъти прекроен, законът за земята създаде огромна каша с договорите за наем

sinor

Фермери и общински служители втори ден са в пълно неведение по декларирането на дългогодишните договори за наем, които с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от май тази година трябваше да бъдат приключени до 30 юни тази година. Преди седмица парламентът за пореден път прекрои този закон, така че сроковете да бъдат удължени до 31 юли 2018 г., но поправките още не са обнародвани в „Държавен вестник“ и работата по места напълно е блокирала.

Очаква се текстовете да бъдат обнародвани на 3 юли, вторник. Но дори и с утрешното узаконяване на последните поправки фермерите са изумени от законодателната каша, която ще настъпи с презаверката на някои от старите договори.

Причината е в новите текстове, свързани с валидирането на онези договори, които по принцип трябва да се уреждат със законите за арендата (арендните договори) и за задълженията и договорите (договорите за наем), а не със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Вместо това в закона за собствеността беше записано, че „договорите за наем на земеделска земя със срок, по-дълъг от една година, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване се сключват в писмена форма с нотариално удостоверяване на съдържанието и подписите на страните, извършени едновременно. Става въпрос за договорите, които се сключва от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, притежаващи повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот, или от упълномощено от тях лице“.

Само да припомним какво наложи законът за земята да се коририга два пъти, след като в края на декември 2016 г. депутатите тихомълком въведоха поправки в този закон, в резултат на което всичките „бели петна“ станаха обществено достояние и това доведе до скалъпването на схема за кражба на имоти, развихрила се през лятото на миналата година, след като с тълкувателно решение на Върховния касационен съд по Закона за задълженията и договорите беше отворена врата за преотдаване под наем на вещи, дори и на земеделски земи от хора, които не са техни собственици.

В резултат на това две русенски фирми спретнаха чудна схема за пренаемане на „бели петна“ с фалшиви договори за собственост, които впоследствие са преотдавали на нови арендатори. Веднага след като наемателите са превеждали парите за наем за три години напред, фирмите им изчезвали от правното пространство и новите арендаторите оставали излъгани. Така земеделците остават без земя и без рента, която вече са превели на мнимите собственици на тези "бели петна". И всичко това стана напълно законно, както коментират юристи.

Схемата беше засечена от службите по земеделие през лятото на 2017 г., установявайки, че измамниците са действали чрез свързани фирми и то в региони, където има най-много „бели петна“ ( непотърсени от собствениците им парцели), а именно – Монтанско, Ямболско и Великотърновско.

Законно действащите арендатори и собствениците на земя не биха влезли никога в подобна схема, защото по този начин губят всичко – доходи от ренти, европейски и национални субсидии. Именно затова вместо да прекрояват наново закона за земята, администраторите можеха да блокират измамниците, които бяха установени бързо чрез справки в търговския регистър, коментираха за Синор.БГ експерти в бранша.

Старите арендатори са против поредните промени, тъй като чрез тях отново са прокарани корпоративни интереси от крупни стопани, възнамеряващи лесно да придобият нови „бели петна“. Подозренията са неслучайни, тъй като последните корекции в закона за земята минаха през парламента отново без съгласуване с браншовите организации. И което е още по-странно, в преходните и заключителните разпоредби на Закона за рибарство и аквакултури беше направена нова кореция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с поставен нов срок за валидиране на договорите първи октомври 2018 г.

Два пъти прекроен, законът за земята създаде огромна каша с договорите за наем
33759
 

Последни материали
Виж
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Обзор на Софийска стокова борса за периода 7-10 април 2024 година
Появи се предлагане на маслодаен слънчоглед на борсата, а изчезна търсенето
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 10-16 април 2024 година
Задържа се неустойчиво време с валежи със стопанско значение
Подробности от Египетския търг
Българската пшеница не можа да се наложи в битката за Египет
Свързани материали
Виж
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини