Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.06.2018 г.

Увредените цветове на доматите трябва да се отстраняват

Практика
Увредените цветове на доматите трябва да се отстраняват

sinor

Цъфтежът е най-важният период в развитието на растенията. Това е валидно и за доматите. В този период трябва да се наблюдават особено внимателно, защото често се образуват „кичести“ цветове. Те имат по-голям брой венчелистчета от обичайното, които са видоизменени и деформирани.

Коя е причината за образуването им и трябва ли да се премахват?

Често се случва доматите, които отглеждаме, да не дават обли и гладки плодове, каквито трябва да бъдат, а груби, оребрени, многокамерни –  приличат на няколко плода, събрани в един. Защо се получават тези аномалии?

Доматът е самоопрашващо се растение с двуполови цветове. Те са генеративен орган, който в нормално състояние се състои от 5-6 цветни части /чашелистчета, венчелистчета и тичинки/ и един плодник. Понякога, при едроплодните сортове може венчелистчетата да са повече.

В някои случаи се появяват анормално развити цветове, които лесно се забелязват. Тези увредени цветове са най-често в първите съцветия и са значително по-големи,  кичести и къдрави. Те се срещат при всички сортове, но по-често при едроплодните. Съществено значение имат условията, при които се формира цветната китка. Неблагоприятни могат да бъдат високите и ниски температури, а също така високата и ниска влажност, които стресират растенията. 

Всички причини за аномалиите не са изяснени докрай, но увредените цветове образуват уродливи плодове, което е нежелателно. Затова нестандартните цветове трябва да се отстраняват, за да не се допуска израстването на дефектни плодове.

По време на отглеждането на разсада и в началните етапи на развитие на растенията е важно да се наблюдават температурните условия и влажността, за да не се стресират растенията.

Деформирани плодове с недоразвити камери могат да се образуват и при неблагоприятни условия за образуване на завръзите, като висока влажност и непълно опрашване на цветовете. За да се стимулира опрашването и се помогне на растенията е важно да се знае, че цветовете на доматите остават отворени средно 3-4 дни.

При горещо и сухо време този период не надвишава два дни, а при облачно и студено може да се увеличи до 5-6 дни. Цветовете в една китка се отварят в рамките на 7-15 дни.

Защо трябва да се отстраняват увредените цветове и уродливите завръзи?

Деформираните домати са годни за ядене. Заради асиметричните си форми, те се развиват и зреят много по-бавно, а с това затормозяват цъфтежа и развитието на другите плодове. Често се наблюдава и неравномерно узряване, като отделни части остават съвсем зелени.

Като ефективна профилактична мярка се прилага спазването на температурните условия и благоприятната влажност, за да се избегне стресиране на растенията в периодите на отглеждане на разсад и  развитие на младите растения.

Увредените цветове на доматите трябва да се отстраняват
44672
 

Последни материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини