Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.06.2017 г.

Защо се завиват листата на доматите

sinor

Много често листата на доматите изведнъж започват да се завиват навътре, придобивайки формата почти на тръбичка. Причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено за това развитие на нещата са виновни листните въшки. Достатъчен е дори бегъл поглед, за да се установи дали това е така, и ако се потвърди, растенията трябва да се напръскат с препарати срещу колорадски бръмбари.

Ако обаче няма въшки, а листата продължават да се завиват, проблемът вероятно е във времето, особено ако температурата на въздуха се е вдигнала над 35 градуса по Целзий. При такива температури в растенията започват да се разпадат хранителните вещества и те започват да страдат от глад, а оттам листата се завиват.

За да избавим доматите от температурния стрес, трябва да ги напръскаме със слаб разтвор на карбамид – 1-2 лъжици на 10 литра вода. Два дни по-късно се провежда второ пръскане, но вече с бледорозов разтвор на калиев перманганат. Само след няколко дни растенията ще се почувстват по-добре.

Най-важното обаче е да не се забравят охлаждащите поливания. Добре е също да се извърши мулчиране около растенията – тогава кореновата система на доматите няма да страда от жегите и няма да има нужда от често поливане.

Случва се листата да започнат да се завиват и след колтучене, а и заради прекалено често поливане. Ако това е причината, най-напред започва завиването на долните листа и постепенно процесът върви към горните. Ако не бъдат предприети мерки като ограничаване на поливането, част от листата могат да опадат.

Листата на доматите могат да започнат да се завиват и ако се престараем с подхранването. Обикновено това става или при влагане на прекалено много органични торове, или при често поливане на растенията с тревна настойка, или при прекаляване с азотни торове при недостиг на фосфор, калий и мед.

За преодоляване на този проблем растенията се подхранват с 2 лъжици комбинирани (комплексни) торове, разтворени в 10 литра вода, или пък с разтвор на калиев монофосфат в съотношение чаена лъжичка на 10 литра вода.

Ако пък за подхранване се използва течен оборски тор или недостатъчно прегорял в големи количества, листата могат да получат изгаряния, които също за предизвикат завиването им. В този случай за стабилизиране на растенията е достатъчно само да бъде прекратено подхранването.

Ако въпреки всичко не успяваме да предотвратим завиването на листата, то най-вероятно е предизвикано от вирусни заболявания. Затова преди засяване е важно да бъдат семената да бъдат обеззаразени с фунгицидни препарати, както и да бъдат заделяни за бъдещо засяване само от реколтата от здрави растения.

Защо се завиват листата на доматите
198218
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини