От 22 до 24 юни в община Кюстендил беше отбелязан вече традиционният празник на черешата. Пред гостите на празника бяха представени нови постижения на българската селекция в овощарството. През 2015 г. Изпълнителната агенция по апробация, сортоизпитване и семеконтрол (ИАСАС) е регистрирала три сорта на Института по земеделие в Кюстендил. Така с обогатяването на сортовата листа българските овощари получават по-добри възможности да оползотворяват природните дадености у нас и да се съобразяват с изискванията на пазара на плодове.
Сортът Алекстон произхожда от кръстоска между сортовете Ван и Стела. Неговите плодове тежат около 7,6 г. По форма са широкосърцевидни и наподобяват тези на опрашителя Стела. Имат плътна кожица с черно-червен цвят, а месото е плътно с добър вкус.
Дърветата нямат силен растеж. Короната е рехава. Като плододаване може да бъде определен като скороплоден и родовит. Пълният цъфтеж настъпва в средата на април . Закъснява с 2 дни при сравнение с майчиния сорт Ван. Важно качество на Алекстон е самоплодността т. е. не изисква чужд опрашител.
Сортът Дима също произхожда от кръстоска на Ван и Стела. Плодовете му са по-едри от тези на Алекстон. Теглото им надхвърля 8 г. Оцветени са тъмночервено. Месести, с добри вкусови качества, наподобяващи тези на родителя Ван. Дима може да бъде определен като скороплоден и родовит сорт.
Дърветата имат умерен растеж. Не образуват гъста корона. Пълният цъфтеж започва към 20 април. Сортът е самоплоден и като такъв е първият селекциониран в България..
Сортът Васиника произхожда от кръстоска между Ван и Стела. Дърветата имат по-силен растеж от тези на Ван. Сгъстеността на короната може да бъде определена като умерена. Скороплоден и родовит сорт. Дърветата цъфтят към 10 април. Подходящ опрашител се явява сортът Стела.
Теглото на плодовете може да надхвърли 8,5 г. По форма те са широкосърцевидни до закръглени. Плодовата кожица е черно–червено оцветена. Плодовото месо е плътно и с отличен вкус.
При организирането на черешобера чрез Васиника може да бъде запълнен периодът между ранозреещите сортове като Бигаро Бюрла и среднозреещите като Ван.
ИПАЗР „Никола Пушкаров”
София