Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.06.2018 г.

Нови български черешови сортове

Актуално
Нови български черешови сортове

От 22 до 24 юни в община Кюстендил беше отбелязан вече традиционният празник на черешата. Пред гостите на празника бяха представени нови постижения на  българската селекция в овощарството. През 2015 г. Изпълнителната агенция по апробация, сортоизпитване и семеконтрол (ИАСАС) е регистрирала три сорта на Института по земеделие в Кюстендил. Така с обогатяването на сортовата листа българските овощари получават по-добри възможности да оползотворяват природните дадености у нас и да се съобразяват с изискванията на пазара на плодове.

Сортът Алекстон произхожда от кръстоска между сортовете Ван и Стела. Неговите плодове тежат около 7,6 г. По форма са широкосърцевидни и наподобяват тези на опрашителя Стела. Имат плътна кожица с черно-червен цвят, а месото е плътно с добър вкус.

Дърветата нямат силен растеж. Короната е рехава. Като плододаване може да бъде определен като скороплоден и родовит. Пълният цъфтеж настъпва в средата на април . Закъснява с 2 дни при сравнение с майчиния сорт Ван. Важно качество на Алекстон е самоплодността т. е. не изисква чужд опрашител.

Сортът Дима също произхожда от кръстоска на Ван и Стела. Плодовете му са по-едри от тези на Алекстон. Теглото им надхвърля 8 г. Оцветени са тъмночервено. Месести, с добри вкусови качества, наподобяващи тези на родителя Ван. Дима може да бъде определен като скороплоден и родовит сорт.

Дърветата имат умерен растеж. Не образуват гъста корона. Пълният цъфтеж започва към 20 април. Сортът е самоплоден и като такъв е първият селекциониран в България..

Сортът Васиника произхожда от кръстоска между Ван и Стела. Дърветата имат по-силен растеж от тези на Ван. Сгъстеността на короната може да бъде определена като умерена. Скороплоден и родовит сорт. Дърветата цъфтят към 10 април. Подходящ опрашител се явява сортът Стела.

Теглото на плодовете може да надхвърли 8,5 г. По форма те са широкосърцевидни до закръглени. Плодовата кожица е черно–червено оцветена. Плодовото месо е плътно и с отличен вкус.

При организирането на черешобера чрез Васиника може да бъде запълнен периодът между ранозреещите сортове като Бигаро Бюрла и среднозреещите като Ван. 

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София 

Нови български черешови сортове
14560

Последни материали
Виж
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Ще бъдат завишени изискванията към кандидатстващите животновъди
Махат тиквите от приоритетите по подмярката за стартова помощ за малки стопанства
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Правителството прие и постановление за промяна на бюджета на агроведомството
Одобрено е създаването на обща компания за земеделски инвестиции със Саудитска Арабия
Свързани материали
Виж
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Според ново изследване
Картофите в Северна Америка нямат защита срещу затоплянето
Виното от директните сортове лози има лисичи вкус
Не подценявайте старите ябълкови сортове!
Практика
Защо не всички години са плодородни за ябълките
Какво да засадим
Актуални безсеменни сортове грозде
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам