Начало » Новини » Света
15.06.2018 г.

Европейската комисия е готова с методология за тестване на двойния стандарт при храните

Европейска комисия
Европейската комисия е готова с методология за тестване на двойния стандарт при храните

sinor

Европейската комисия публикува нова обща методология, която позволява на националните органи за защита на потребителите да сравняват качеството на хранителните продукти, продавани от една и съща марка и от един и същи производител в различни държави на Европейския съюз, съобщи европейският сайт за агроновини.

Комисарят по вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбйета Вйенковска заяви: "Всички европейски потребители имат право на справедливо отношение в единния пазар. Общата методология, която разработихме заедно с държавите-членки, организациите на потребителите и заинтересованите страни от веригата на предлагането на храни, ще помогне да се просветли доказателствата за различните състави на идентични маркови хранителни продукти в цяла Европа.

Вера Журова, комисар по правосъдието, потребителите и равенството между половете, добави: "Единният пазар не може да допусне двоен стандартен пазар. А потребителите трябва да се третират по еднакъв начин, като им се предоставя справедлива и ясна информация за продуктите, които купуват. Аз насърчавам всички национални органи да използват тази методика през следващите месеци, за да можем да сложим край на тази практика“.

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център, също изрази позиция по темата. "Европейските потребители имат право да бъдат защитени от заблуждаващ маркетинг относно храната, която ядат. оценявате обективно различията в качеството на продуктите. Това е отличен пример за това, как науката от първа класа е в пряка полза за гражданите ".

Методологията беше представена в Брюксел на 14 юни от Съвместния изследователски център по време на Форум на високо равнище за по-добре функционираща верига на предлагането на храни. Този форум допълва действията, обявени наскоро в инициативата "Нова сделка за потребителите" на Комисията.

Под координацията на Съвместния изследователски център лабораториите в редица държави-членки на ЕС ще прилагат тестово новата методология в паневропейска кампания, за да събират данни относно обхвата на проблема с двойната стойност. Първите резултати от нейното прилагане ще бъдат обявени до края на 2018 г.

Европейската комисия е готова с методология за тестване на двойния стандарт при храните
20926

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Липсата на контрол докара корупционните схеми в бранша
Тодор Джиков: Лошата година води до необичайно поскъпване при картофите
Зарибиха река Ботуня с шаранчета
Крокети с плънка от кайма
Въпросите, които си задаваме
Пред зимата на нашето недоволство
Положителният резултат за заболяването е потвърден лабораторно
Откриха ново огнище на птичи грип в Пловдивско
След съдебно постановление
Никой не може да запазва права върху вкуса на продуктите в ЕС
Свързани материали
Виж
Еврозаконодателство
България заедно със 7 държави от Източна Европа излизат с обща позиция по двойния стандарт
Форум в рамките на Българското председателство
Порожанов призова евродепутатите за бързина по законодателството за двойния стандарт при храните
Какво предвижда еврозаконодателството
При двоен стандарт санкциите ще бъдат до 4 процента от оборота на нарушителите
Българска агенция за безопасност на храните
Резултати от анализа за двойния стандарт при храните
След третата проверка в търговските вериги
Четири от десет продукта се продават по-скъпо в България, отколкото в търговските вериги на Западна Европа
Европейски парламент
Какви промени внесоха български евродепутати за двойните стандарти
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам