Начало » Новини » Страната
22.07.2022 г.

Удвоената помощ от 62 хил. евро за стопанство ще чака одобрение от Еврокомисията

Консултативни съвети
Удвоената помощ от 62 хил. евро за стопанство ще чака одобрение от Еврокомисията

sinor.bg

Екипът на Министерството на земеделието ще изпрати възможно най-бързо искане за нотификация до Европейската комисия (ЕК) по новата държавна помощ при кризи, която да подкрепи фермерските доходи след агресията на Русия срещу Украйна. Първоначалният лимит за подпомагане на стопанство се вдига от 35 хиляди на 62 хил. евро. А средствата по нея са осигурени с актуализацията на бюджета за 2022 г., където допълнително бяха одобрени 468 700 000 лв. Информацията е съобщена от министъра на земеделието Иван Иванов по време на двата консултативни съвета, проведени вчера с производителите на плодове и зеленчуци и с животновъдите.

Част от тези средства са предназначени за компенсиране на увеличените разходи на производството на земеделските стопани и по схемите за хуманно отношение за свинете и птиците. По извънредната помощ за преодоляване на последиците от военния конфликт в Украйна за секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство е заделен бюджет от 62 млн. лв., лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци.

От фонд "Земеделие" съобщиха за приема след решение на УС

Прием по мярката ще се проведе в периода 29 юли – 8 август т. г., като кандидатите ще подават заявления в областните дирекции на ДФЗ. Помощта следва да бъде изплатена до 30 септември т. г.

По извънредна мярка в ПРСР, която позволява на България да насочи до 5% от неусвоения бюджет на Програмата за развитие на селските райони за преходните 2021 и 2022 г., са заделени 33 млн. евро.

Министъръте обещал веднага след нотификацията от Брйксел да бъдат организирани бързи приеми на документи и разплащане на средствата. „Защитихме тази мярка пред Комисията с още 13 държави членки, тъй като земеделските производители се нуждаят от подпомагане. Не е вярно, че така се спасяват средства по ПРСР, защото те можеше да отидат по други направления“, изтъкна министърът.

Представителите на браншови организации са представили и  своите становища по готвените мерки, като е постигнато съгласие да се действа максимално бързо в подкрепа на земеделските производители. Консултативният съвет обсъди и подготвения проект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, регламентиращ реда за разпределение на пасищата, мерите и ливадите.

Удвоената помощ от 62 хил. евро за стопанство ще чака одобрение от Еврокомисията
6793
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини