Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
06.06.2018 г.

90 процента от клиентите на John Deere сe връщат за покупка на нова техника

Стефан Христов, генерален директор за земеделска, градинска и голф техника в „Мегатрон“:
90 процента от клиентите на John Deere сe връщат за покупка на нова техника

Г-н Христов, как се развива пазарът на техника тази година?

В първите месеци търговията беше доста колеблива и това бе неизбежно, предвид тежките природни условия в ранна пролет. Ненавременните снегове и дъждовете по време на сеитбата, последвани от засушаването затрудниха сериозно работата на полето. Тези екстремни условия продължават и през май с градушките и нестабилното време, което индиректно ще се отрази на доходите, а оттам ще даде отражение и върху пазара на техника.

Ако направите сравнение със същия период на миналата година, дали има срив в продажбите?

На този етап търговията като че ли върви със същите темповекато в началото на миналата година,не се наблюдава сериозен спад. Може би при някои видове техника се отчита намаление от около 5-10 процента, но все още е рано за притеснения. Да се надяваме, че климатичните условия ще се стабилизират и ще се получи добра реколта. Друга индикация за развитието на пазара дава и търговията със зърно, при която има лек тренд нагоре, което също дава надежди.

След като възможностите за еврофинансиране при покупката на техника се изчерпаха, как това се отрази върху инвестициите в селскостопанска техника?

Последните три години и фермери, и дистрибутори на техника изключиха този фактор като определящ за развитието на пазара. Всички ние работим с нормални търговски практики, основно чрез лизинг и други форми за разсрочено финансиране, които се приеха от потребителите. В това отношение „Мегатрон“ предлага редица нови услуги като удължени гаранции, дълги срокове на финансиране от „John Deere Finance“, балонни вноски или обратно изкупуване на техника. Всичко това действа успешно и без спонсорски програми, тъй като българският земеделец има нужда от модерно и качествено оборудване за прибиране на реколтата. И го осъществява със собствени средства.

Какъв процент от вашите клиенти се връщат при вас с намерение да разширят машинния си парк с нова техника?

Като компания, която предлага земеделска техника с интегрирани иновативни технологии, клиентите ни са сред водещите земеделски производители. Анализите на нашите две финансиращи институции „Уникредит Булбанк“ и „Дойче лизинг“ясно показват, че около 90 процента от клиентите на „Мегатрон“ разширяват бизнеса си чрез покупка на нова техника.

Редки са случаите, в които собственици на техника John Deere не инвестират отново в тази марка. Когато имаш добра бизнес стратегия, ти знаеш и как да се развиваш.

Какви са новите ви предложения на тазгодишното издание на изложението БАТА АГРО?

Сред новостите ни са новият най-голям комбайн на John Deere серия S700, който е оборудван с интелигентни системи за навигация и контрол. Имаме новости и в прецизното земеделие. Работим в партньорство с други компании като например вносителя на торове YARA, които саразработили сензор за сканиране на посевите и промяна на нормите на торене. Иновацията се приема изключително добре от фермерите, затова ще продължим да работим в тази посока. Друг наш партньор е „Продрон“, които обследват посевите с дрон и въвеждат данните в оперативния център на John Deere. Благодарение на тази информация стопаните могат да извършват коригиращи действия за подобряване на производителността и качеството на продукцията

Основният ни партньор KUHN също се представя на тазгодишното изложениес изцяло нова гама прикачен инвентар като например сеялките ESPRO за директна сеитба с торовнасяне и продълбочителите PERFORMER.

Как фермерите приемат новата премиера на комбайнаот серия S700?

Заедно с премиерата на автоматизирания комбайн, който е последно поколение зърно-прибираща техника, решихме да покажем и реставрирания от нас 56 годишен комбайн John Deere Lanz 150. Целта ни е да направим паралел в развитието на техниката, като покажем накъде отива светът в този бранш. Искахме клиентите да видят двете машини на щанда ни и да сравнят техниката и използваните технологии преди повече от 50 години и днес.

От миналата година имахте специален щанд с техника за животновъдите. Усеща ли се раздвижване при този сектор?

Животновъдството като отрасъл все още изостава в сравнение със зърнопроизводството по отношение на техническата обезпеченост. Нашите предложения са разнообразни и се ценят от клиентите ни, както от по-малките така и от по-големите ферми в страната. Нашият партньор KUHN е лидер в производството на линиите за силаж и сенаж. Пазарният ни дял в този сегмент е наистина много добър, благодарение и на усилията на целия екип на Мегатрон.

Срулонните балировачки John Deere нашият пазарен дял през последните 2-3 години е най-голям и продължаваме да поддържаме високо ниво.

Вие имате постоянни клиенти и при търговията с вторичната употреба на трактори и комбайни. Как се развива този пазар?

Със създаването на отдела „Мегатрон селекшън“ идеята ни беше да подпомогнем бизнеса, който на фона на липсата на европейски програми трудно може да задели средства за нови машини. Целта ни е да предложим атрактивни цени на селектирани машини с история, които са проверени от нас. Така с продажбата на употребявана техника можем да стигнем и до по-слабо платежоспособните клиенти. И веднъж усетили качеството и надеждността на нашите машини, те сами могат да вземат в бъдеще нови решения за обновяване на парка. От опит виждаме, че хората се връщат впоследствие и купуват нова техника.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

90 процента от клиентите на John Deere сe връщат за покупка на нова техника
38352
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Честит 3 март!
За 146-и път България се прекланя пред подвига на своите освободители!
Християнски празници
Честит Стефановден!
Националният празник
България празнува 145 години от Освобождението!
Започват мръсните дни
Стефановден затваря коледния празничен цикъл
Стефан Бурджев обеща на фермери от община Белене да се реши въпроса с отводняването на площите
От юни тази година
Фонд „Стефан Стамболов“ ще финансира магистратури зад граница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини