Начало » Новини » Интервю
17.10.2017 г.

Марката John Deere е качество и иновативност

Борислав Борисов, управител на „Мираж-Авто-Комерс“ в Разград:

sinor

Преди седмица председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на американската компания Deere & Company Самюел Алън и неговият екип за първи път посетиха България. В рамките на визитата дистрибуторът на компанията за България „Мегатрон“ организира среща на управленския екип с 20 от крупните земеделски производители в страната, които от години са и основни потребители на техниката с марка John Deere. Пред Синор.БГ фермерът от Разград и управител на „Мираж-Авто-Комерс“ Борислав Борисов разказа за впечатленията си от срещата, както и за очакванията за развитието на пазара през следващите години.

Самият Борисов е инженер по професия, но преди 20 години се захваща със земеделие и днес притежава сериозен бизнес, в който активно се включват и тримата му синове. Фирмата „Мираж-Авто-Комерс“ обработва 24 хиляди декара със зърнени, маслодайни, бобови и лечебни култури, като успоредно с това развива и животновъдство. Преди десетина години той е инвестирал в овцевъдство, като днес стадото наброява около 300 овце.

За Борисов марката John Deere означава качество и надеждност, които са неоценими в земеделието. Преди 2000-та година той е обработвал земята с разнообразни марки трактори и комбайни, така че има немалък опит от работата с отделните видове техника. „Разполагах с руска, белоруска, чешка техника, имах дори машини от бившата ГДР, но веднага след като купих първия трактор John Deere, разбрах, че това е марката, която ми трябва“, посочи Борисов.

Днес стопанството разполага с 11 трактори, комбайни и друга техника от тази марка, които са напълно достатъчни за всякакъв вид обработка. От 4-5 години фермерът прилага и безорна, така наречената no till-технология, с основната цел да предпазва почвата от ерозия.

При срещата на фермерите със Самюел Алън и неговия екип са поставени различни въпроси, свързани със стратегията на компанията по опазването на почвата, с енергоспестяващите и иновативни технологии. „За мен е ясно, че селскостопанската техника се развива в посока към пълна автоматизация, именно затова след 10 години всички машини ще бъдат управлявани от IT-специалисти“, убедено твърди фермерът-инженер.

Според него скоро може да се появят и трактори с хибридно задвижване, а защо не и нов тип двигатели на принципа на газотубрините например. „Бъдещето върви натам и ние трябва да сме подготвени, защото конкуренцията го изисква“, посочи още Борисов, оценявайки високо цени развойната дейност на американския производител на техника John Deere.

По отношение на проблемите в българското земеделие фермерът смята, че без комасация на земята трудно би се инвестирало в поливно земеделие, отчитайки проблемите със засушаването и климатичните промени. „При разградената система на хидромелиорациите в страната напояването е скъпо занимание. Само за един сондаж за животните трябваше да инвестирам 42 хиляди лева, което е висок разход за всеки земеделец“, посочва фермерът.

Подобно на повечето крупни арендатори и фирмата на Борисов залага на разнообразието при отглеждането на културите. Освен традиционното зърно като пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и ечемик фермерът от дълги години отглежда и лечебното растение бял трън. Фирмата има постоянни договори със „Софарма“, която изкупува билката за производство на лекарства за черен дроб и жлъчка, затова и всяка година тя се отглежда върху хиляда декара.

Протеиновите култури също са неотменна част от производството, още повече че служат и за фураж на животните. Освен люцерна и фуражен грах през последните години разградската компания заделя немалко площи и за нахут.

Намирането на пазари е ключът към успеха във всеки бизнес. Именно затова и компанията на Борисов залага на правилното планиране, преди да засее. Основните есенни култури са пшеница и рапица, като тази есен той вече е приключил на 98% със засяването на хлебно зърно. 

Екатерина Стоилова

Марката John Deere е качество и иновативност
19147
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Системата See and Spray на John Deere открива и унищожава ефективно плевелите
John Deere преустановява доставките за Русия и Беларус
Стрелбата на окупаторите е повредила поне 6 силоза със зърно
Руснаци откараха в Чечения задигнати в Украйна машини на John Deere за 1 милион евро
Компанията е първа по ръст в индустриалния индекс от началото на годината
Цената на акциите на John Deere стигна рекордно високо ниво
JOHN DEERE РАЗШИРЯВА ПАРТНЬОРСТВОТО СИ С KRAMP В ЕВРОПА
Работете интелигентно, свършете повече
Представяме изцяло нова серия трактори 6R на John Deere
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини