Начало » Новини » Страната
01.06.2018 г.

Момчил Неков внесе в МЗХГпроект на наредба за въвеждане на термин за качество „планински продукт

40 процента от територията на България е с планински и полупланински релеф
Момчил Неков внесе в МЗХГпроект на наредба за въвеждане на термин за качество „планински продукт

Евродепутат Момчил Неков внесе в Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ проект на наредба за въвеждане на термин за качество „планински продукт“ в България. Сцел насочване вниманието към планинските райони, през 2012 г. се поставиха основите на незадължителния термин за качество „планински продукт“ с приемането на Регламент (ЕС) 1151/2012 от 21 ноември 2012 г., и които бяха допълнени от Делегиран регламент (ЕС) 665/2014 от 11 март 2014 г.

„През последните 1-2 години няколко държави-членки на ЕС /Италия, Франция, Румъния и Австрия/ вече се възползваха от възможността да въведат този термин, за да могата да се възползват от схемите на Европейския съюз. Затова аз се ангажирах и в България да бъде въведено означението „планински продукт"., заяви Неков.

„40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността  да въведе термина „планински продукт".,“ допълни Момчил Неков.

Българско сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение.

Въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход,защита срещу имитации и злоупотреби, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство в планинските райони.

Съобразно изготвеното предложение термина за качество „планински продукт“ може да се използва от производителите на храни, регистрирани и признати като такива съобразно законодателството на Република България. Терминът може да се използва за растителни продукти, пчелни продукти и за животински продукти различни от пчелните. Тя цели да бъдат обхванати по логичен начин всички производители в планинските райони, както и селища, чиито землища също са с планински характер и представляват естествено продължение или част от планински райони.

В Наредбата се предлага контролът и координацията да се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), имайки предвид, че тя прилаганационалното и европейското законодателство относно безопасността на храните.

"Самата проектонаредба е по западноевропейски модел. Подхожда се със заявка от страна на производителя, че иска да използва термин за качество "планински продукт", попълва се декларация, че ще изпълнява реално тези изисквания, затова бюрокрацията е много малка.", коментира Неков.

В наредбата са предвидени и санкции. Примерно, ако се установинередност на производителя, ще се отнеме правото му да ползва термина „планински продукт“ за период от 5 години.

Според социологическо проучване, поръчано от евродепутата, 94 % от българите са на мнение, че планинските продукти са с много по-добри вкусови качества и са по-здравословни от тези, произведени в равнинните територии.Резултатите от проучването показват положителното отношение и очаквания на българските граждани към въвеждане на термина „планински продукт“.

"Надявам се проектонаредбата да бъде разгледана в най-кратки срокове и до края на годината да можем да се поздравим с такъв термин за качество - "планински продукт", заключи Неков.

Момчил Неков внесе в МЗХГпроект на наредба за въвеждане на термин за качество „планински продукт
11147
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Наредба - обществено обсъждане
Списък с планинските села, където за минимум 1 декар ще се дават компенсаторни плащания
Финансиран по европроект
Горските изграждат край Кресна водоеми срещу пожари
За предприемчивите
Високопланинската паша край Добринище е съчетана с крупно фермерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини