Начало » Новини » Света
30.05.2018 г.

Младите и начинаещи фермери получиха подкрепа от ЕП

Младите и начинаещи фермери получиха подкрепа от ЕП

Подкрепата за младите земеделски стопани да продължи и в новата Обща селскостопанска политика (ОСП)и максималното равнище на финансиране да се увеличи над 2%. Това одобриха евродепутатите при гласуването на Доклада относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г.

„Достъпът до земя е главната пречка за младите земеделски стопани. Справянето с проблема изисква повторна оценка на схемата на директни плащания и създаване на стимули за по-възрастните земеделски стопани да прехвърлят стопанствата си на по-младите поколения“, се казва в приетия доклад от Европейския парламент (ЕП).

„Изключително трудният достъп до земя, която остава концентрирана в ръце на малко производители, особено в страни като моята - България, е една от най-сериозната причина за невъзможността младите хора да видят в селското стопанство потенциален поминък и занимание особено в необгладотелствани региони като планинските. За това е необходимо въвеждането на стимули и насърчаване на младите“, заяви по време на гласуването евродепутатът от Групата на социалистиите и демократите Момчил Неков.

„Европейското селско стопанство е на ръба на криза - демографска и поколенческа. За това смяната на поколенията трябва да бъде един от приоритетите на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП), като трябва да има и национални стратегии, отразяващи нуждите на отделните държави в подкрепа на младите земеделски производители. Смятам, че мярката „Млад земеделски производител“ е инструмент в правилната насока“, заяви още Неков.

С приетия доклад ЕП препоръчва да се намалят административните пречки и да се даде по-голяма гъвкавост на земеделските стопани в ЕС.

Евродепутатите препоръчват достъпът до финансиране на младите фермери да се подобри чрез субсидирани лихвени проценти върху заемите и  по-специално чрез въвеждането на финансови инструменти за предоставяне на безлихвени заеми за инвестициите на младите земеделски стопани.

ЕП приев доклада и поправки на българския евродепутат Момчил Неков,  с които той настоява за по-специален подход към младите земеделски производители в регионите с ограничение - най-вече планинските райони, чрез въвеждане на допълнителен коефицент за подкрепа.

В доклада се отбелязва, че държавите членки имат възможността да прилагат допълнителни инструменти посредством двата стълба на ОСП, и насърчава държавите членки, изправени пред специфични географски предизвикателства, като например планински или в някои случаи необлагодетелствани региони, да разгледат възможността за въвеждане на коефициент на умножение (например 2), който да взема под внимание броя на реколтите на година или видовете култури, които могат да бъдат отглеждани там, при предоставянето на подкрепа на младите земеделски стопани, които искат да осъществят дейност в тези региони, с цел да бъдат стимулирани дейностите в тези региони в опит за преодоляване на съществуващите в тях демографски предизвикателства.

Докладът относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г. беше приет от ЕП с мнозинство (472– за, 34 против и 136 въздържали се).

Младите и начинаещи фермери получиха подкрепа от ЕП
27298
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини