Цените на производител на ябълките в Испания продължават да чупят рекорди, достигайки почти 65 евроцента за килограм, сочат последните данни на министерството на селското стопанство и рибарството, храните и околната среда на страната, цитирани от електронното издание EFEagro. През седмицата от 9 до 15 април средната изкупна цена на ябълките е достигнала 64,17 евроцента за килограм, което е със 140% повече от същия период през 2017 г., когато тя е била едва 26,71 евроцента за килограм. Това е и най-високата стойност за последните 10 сезона, като само през същия период на 2013 г. изкупните цени в Испания са доближавали тазгодишните – 61 евроцента за килограм при среден 10-годишен показател от 38,91 евроцента.
Като основни причини за поскъпването на ябълките източници от овощарския сектор посочват относително слабата миналогодишна реколта от ябълки в голяма част от държавите-членки на Европейския съюз, особено в Полша, където студовете през пролетта съсипаха дърветата по време на цъфтежа, както и спада с 6% на доставките от Франция. Френската реколта от ябълки, която отчете намаление от само 3% спрямо 2016 г. до 1,47 млн. тона, пък се насочва предимно към пазара в Германия, като доставките за периода август 2017 – февруари 2018 г. са нараснали с 24% до близо 49 хил. тона.