Сезонът за засаждането на чесъна в Испания вече е към края си и се очаква площите да се свият с около 15% спрямо миналата кампания, когато вече бе отчетен значителен спад, съобщи електронното издание FreshPlaza, като се позова на информация на испанската Национална асоциация на производителите и търговците на чесън (ANPCA). Данните сочат, че през последните 2 години площите, засадени с чесън в Испания, са намалели с над 30%.
„Липсата на вода през последните години и постоянният ръст на производствените разходи правят все по-трудно отглеждането на чесън в Испания”, уточни Луис Фернандо Рубио, изпълнителен директор на асоциацията.
В автономната област Кастилия – Ла Манча, основният регион за производство на чесън в страната, площите са свити с около 14% спрямо миналия сезон, докато в Андалусия, вторият по мащаб на производството регион и най-пострадал от сушата, те са намалели с 20%.
„Засега времето бе благоприятно за чесъна, с идеални температури и дъждове, които помогнаха за възстановяване на нивото на подпочвените води в районите, които наистинана се нуждаеха. Прибирането на първата реколта в Андалусия започва в средата на май, затова ще следим за развитието на растенията”, коментира Рубио.