Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.04.2018 г.

Кои типични грешки да не допускаме при отглеждането на ягодите

Полезни съвети
Кои типични грешки да не допускаме при отглеждането на ягодите

Ягодите са сред особено любимите култури на градинарите, но далеч не всеки е запознат с тънкостите на отглежждането им и поради това можем да допуснем някои елементарни грешки, които в крайна сметка да сведат усилията ни до мизерна реколта. Ето някои от най-типичните и масови грешки при отглеждането на ягодите.

1. Засаждане на стари корени. За засаждането е най-добре да се използват растения, които са се вкоренили през последната година. Някои градинари обаче карат наред, а резултатът е слабо плододаване. Дори не съвсем добре вкоренените растения са за предпочитане пред старите.

2. Засаждане на ягодови корени с много листа. При засаждането трябва да се отстранят всички листа освен 2-та най-млади. Многото листа ще изсушат засажданите растения и буквално ще ги уморят или в най-добрия случай ще ги отслабят силно. В чужбина отдавна садят само розетки с корени, а цялата шума премахват още наесен.

3. Оставяне на дълги корени при засаждането. Корените на засажданите растения трябва да се скъсят до 10 сантиметра, за да можем да ги разпрострем спокойно в изкупаната дупка. Дългите корени при засаждането се подгъват, което води до придължително боледуване на растенията и до отмирането на сгънатите корени. Така че да не ги жалим, а да ги режем до 10 сантиметра дължина.

4. Засаждане без обеззаразяване. Засажданите корени е добре да бъдат пречистени от болезни и вредители, особено от акари. За целта растенията се потапят за 5-10 минути във вода с температура 40-50 градуса по Целзий. Тази „баня” ще унищожи акарите и ягодите на новото място поне на първо време ще могат да растат без пръскане.

5. Подхранване с органични торове. Те са абсолютно забранени за ягодите, тъй като влагането на оборски тор или подхранването с говежда води до бурен растеж на листата и ластуни, но се отразява изключително зле на плододаването. Вместо това могат да се използват комплексни (комбинираниЧ минерални торове в доза кибритена кутийка на 10 литра вода.

6. Ненавременно пръскане. Мнозина градинари се опитват да отглеждат ягоди без химически обработки, но пръскането няма да навреди, ако се провеждат до цъфтежа и след прибирането на реколтата. Особено необходима е химическата обработка, когато по листата се появят дупки – те са дело на ягодовите хоботници. При пръскането могат да се смесят инсектициди и фунгициди, за да се разправим с един удар и с вредителите, и с гъбичните заболявания.

7. Пресаждане на ново място след 3-4 години. Онези градинари, които оставят ягодовите насаждения на едно и също място повече от 3-4 години, бъркат – периодът е прекалено дълъг, растенията остаряват и добивите намаляват рязко. Оптималният срок за получаване на добра реколта от едно място е 2, максимум 3 години.

8. Пропускане на загърлянето. С течение на времето почвата около ягодите се сляга, затова е полезно да ги загърляме, но така, че да не засипем сърцевината на корена. Така растенията плододават по-добре и раждат особено големи ягоди.

Кои типични грешки да не допускаме при отглеждането на ягодите
52680
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини