След като оберете ягодите трябва да обработите почвата, да плевите, да отстраните ластуните, да подхраните, напоите и да се борите с болестите и неприятелите.
Обработката на почвата след беритбата на ягодите е от изключително важно значение за реколтата през следващата година. Ако не се извърши, се задържа растежа, значително се понижават добивите през следващата година и се намалява студоустойчивостта на растенията. В самите редове и в междуредията се прави плитко с мотика. Около ягодите се работи внимателно и на дълбочина 3-5 см, за да не се повредят корените, а на разстояние 10-12 см от растенията дълбочината й трябва да бъде 8-10 см. По време на окопаването е много важно да се извършва и загърляне на растенията. Загърля се на дълбочина до розетката на младите листа. Трябва обаче да се внимава сърцевината в никои случай да не бъде засипана с пръст. Най-подходящото време за загърляне е след беритбата на ягодите.
Плевене също е важно за поддържането на здрава ягодова градина. Не всички плевели обаче могат да бъдат премахнати чрез окопаването с мотика. Това се отнася за бурените в редовете, които са много близо до ягодовите растения или в самите тях. Плеви се в хладно време, чрез отскубване или използване на инструменти.
Подрахене
Ластуните силно изтощават майчините ягодови растения. Ето защо, ако от насажданието няма да се получава разсад, едновременно с плевенето след беритбата, се отстранят и ластуните. Не се оставят да образуват розетки. Отстраняват се с мотичка или ножици в основата им. Ластуни се оставят само през първата година, близо до празни места, за да бъдат попълнени с нови растения-розетки.
Непосредствено след беритбата на плодовете се извършва подхранване на ягодовите растения с 15-25 г на 1 кв. м амониева селитра или с 20-30 г на 1 кв. м амониев сулфат. Целта е да се възстановят изтощените растения и да образуват нови разклонения., на които през септември се ще формират цветните пъпки за следващата година.
След подхранването на растенията, полейте. Честотата на поливките зависи от падналите дъждове. При по-сушави години те достигат до 2-3 броя след беритбата. При по-продължително засушаване се извършват още 1-2 поливки през септември и до средата на октомври.
Болести и вредители
Чрез окосяване, събиране и изгаряне на листата на ягодата се унищожава по-голяма част от срещащите се в насаждението вредители ( ягодов акар, паяжинообразуващ акар, брашнеста мана, червени и бели петна по листата). Листата се косят непосредствено след прибирането на плодовете. Извършено навреме окосяването е полезно, тъй като на следващата година насажденията са по-чисти от вредители и се получават по-високи добиви. Ако закъснееете обаче ягодовите растения не успяват да възстановят листната си маса до края на лятото, затова залагат по-малко цветни пъпки и добивите през следващата година определено ще бъдат по-ниски. Именно затова на места с надморска височина над 800-900 м това мероприятие почти не трябва да се прилага.