Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2017 г.

Задоволете капризите на ягодите, след като оберете плодовете им

Нужно е почистване, окосяване и наторяване

След като оберете ягодите трябва да обработите почвата, да плевите, да отстраните ластуните, да подхраните, напоите и да се борите с болестите и неприятелите.
Обработката на почвата след беритбата на ягодите е от изключително важно значение за реколтата през следващата година. Ако не се извърши, се задържа растежа, значително се понижават добивите през следващата година и се намалява студоустойчивостта на растенията. В самите редове и в междуредията се прави плитко с мотика. Около ягодите се работи внимателно и на дълбочина 3-5 см, за да не се повредят корените, а на разстояние 10-12 см от растенията дълбочината й трябва да бъде 8-10 см. По време на окопаването е много важно да се извършва и загърляне на растенията. Загърля се на дълбочина до розетката на младите листа. Трябва обаче да се внимава сърцевината в никои случай да не бъде засипана с пръст. Най-подходящото време за загърляне е след беритбата на ягодите.
Плевене също е важно за поддържането на здрава ягодова градина. Не всички плевели обаче могат да бъдат премахнати чрез окопаването с мотика. Това се отнася за бурените в редовете, които са много близо до ягодовите растения или в самите тях. Плеви се в хладно време, чрез отскубване или използване на инструменти.

Подрахене
Ластуните силно изтощават майчините ягодови растения. Ето защо, ако от насажданието няма да се получава разсад, едновременно с плевенето след беритбата, се отстранят и ластуните. Не се оставят да образуват розетки. Отстраняват се с мотичка или ножици в основата им. Ластуни се оставят само през първата година, близо до празни места, за да бъдат попълнени с нови растения-розетки.
Непосредствено след беритбата на плодовете се извършва подхранване на ягодовите растения с 15-25 г на 1 кв. м амониева селитра или с 20-30 г на 1 кв. м амониев сулфат. Целта е да се възстановят изтощените растения и да образуват нови разклонения., на които през септември се ще формират цветните пъпки за следващата година.
След подхранването на растенията, полейте. Честотата на поливките зависи от падналите дъждове. При по-сушави години те достигат до 2-3 броя след беритбата. При по-продължително засушаване се извършват още 1-2 поливки през септември и до средата на октомври.

Болести и вредители
Чрез окосяване, събиране и изгаряне на листата на ягодата се унищожава по-голяма част от срещащите се в насаждението вредители ( ягодов акар, паяжинообразуващ акар, брашнеста мана, червени и бели петна по листата). Листата се косят непосредствено след прибирането на плодовете. Извършено навреме окосяването е полезно, тъй като на следващата година насажденията са по-чисти от вредители и се получават по-високи добиви. Ако закъснееете обаче ягодовите растения не успяват да възстановят листната си маса до края на лятото, затова залагат по-малко цветни пъпки и добивите през следващата година определено ще бъдат по-ниски. Именно затова на места с надморска височина над 800-900 м това мероприятие почти не трябва да се прилага.

Задоволете капризите на ягодите, след като оберете плодовете им
7136
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини