Начало » Новини » Света
04.04.2018 г.

Производителите на захар в ЕС се опитват да оцелеят след премахването на квотите

На фона на спада на цените в света заради свръхпроизводството
Производителите на захар в ЕС се опитват да оцелеят след премахването на квотите

Производителите на захар в Европейския съюз останаха без квотите върху производството на продукта и сега се борят за оцеляване на силно конкурентния световен пазар в условията на спад на цените и печалбата, съобщи „Ройтерс”.

В края на септември 2017 г. ограниченията за производството на захарно цвекло в ЕС бяха отменени, което доведе до рязък ръст на отглежданите количества и проправи пътя за първия от над 10 години положителен външнотърговски баланс на общността при захарта. От австралийската компания за пазарни анализи и прогнози Green Pool очакват износът на бяла захар от ЕС да нарасне до 3,5 млн. тона през 2017-2018 г. от 1,38 млн. тона през миналия сезон.

Ръстът на производството обаче дойде в момент, когато търсенето на захар в ЕС се понижава, тъй като все повече хора възприемат по-здравословен начин на живот. Спадът на потреблението на захар в ЕС само увеличава проблемите на производителите. „Захарта според някои зае мястото на тютюна. Търсенето от страна на потребителите в Европа не се увеличава. Целият ръст на сектора на световния пазар се дължи на развиващите се страни”, изтъква Финтън Райън, анализатор в базираната в Хамбург Berenberg Bank. Във Великобритания пък тази тенденция се задълбочава в особена степен благодарение на производителите на хранителни стоки и напитки, които промениха състава на продуктите си в навечерието на въвеждането на данъка върху захарта от 6 април. „Потреблението на захар на глава от населението във Великобритания намаляваше от десетилетия. Данъкът може да ускори този спад”, отбелязва анализаторът в F.O. Licht Стефан Уленброк.

Германската компания Suedzucker, която е най-големият производител на захар в Европа, обяви, че през селскостопанския сезон 2018-2019 г. очаква оперативна загуба между 100 и 200 млн. евро. „При настоящото ниво на цените в Европа едва ли ще се намери поизводител, който все още да работи без загуба”, твърдят конкурентите им от Nordzucker, които са веднага след тях в класацията. „Всеки може да произвежда толкова, колкото иска, и първоначално всеки се насочи към разходната страна, опитвайки се да понижи себестойността на производството, преработвайки все повече цвекло и произвеждайки повече захар. Този подход обаче не взема под внимание, че цените би трябвало да се сринат, ако всички основни играчи направят същото и увеличат значително производството, а именно това се случва сега. С течение на времето това ще доведе до оцеляването само на най-издръжливите играчи”, коментира Уленброк.

Не навсякъде в ЕС обаче положението е същото. Оказва се, че Associated British Foods, собственик на British Sugar, в някаква степен е защитена благодарение на диверсификацията на своето портфолио. Освен всичко друго тя притежава и веригата магазини Primark. „Около 16% от печалбата на Associated British Foods се формираше от захарта и затова е очевидно, че това не е движещата сила за компанията. Що се отнася до захарта, те си даваха сметка, че премахването на квотите ще доведе до спад на цените на захарта и това ще даде отражение на бизнеса”, обяснява анализаторът в Hargreaves Lansdown Джордж Салмън.

Квотите върху производството и митата върху вноса поддържаха цената на захарта в ЕС, която често надхвърляше нивата на международните борси. Необходимостта да се конкурират с останалите играчи на световните пазари сви тази разлика в известна степен. Данни на Европейската комисия сочат, че средната цена на бялата захар в ЕС през януари е била 374 евро за тон, което е с 26 евро по-малко от тази през декември 2017 г. и най-ниска от 2006 г. насам. „Това ви дава представа за скоростта на сближаване на европейския със световния пазар. При положение, че цената на захарта в Лондон е около 280 евро, по всичко личи, че цените в ЕС са продължили да падат и от януари насам”, отбеляза Франсоа Тери, анализатор за захарта във френската консултантска компания Agritel.

Производителите в ЕС пък са длъжни да изкупуват през настоящия сезон големи количества цвекло от фермерите на цени, от които едва ли е възможно да се постигне печалба. „Засега този ценови сигнал още не е стигнал до производителите на захарно цвекло, тъй като повечето договори не са обвързани пряко с цените на пазара. Преценяваме, че общата площ със захарно цвекло в ЕС през тази година ще остане на миналогодишното ниво, тъй като в много от държавите-членки производителите не са получили този сигнал. Корекцията вероятно ще се случи през догодина”, смята Тимот Масон от френската група производители н захарно цвекло CGB.

Анализаторите очакват, че заради резкия ръст на производството, особено в Индия и Тайланд, свръхпредлагането на световния пазар на захар ще се запази най-малко през следващите 2 сезона. От Green Pool обаче прогнозират по-малък световен излишък на захар през 2018-2019 г. в размер на 5,95 млн. тона след огромния излишък от 11,51 млн. тона през настоящия сезон. „Въпреки това смятаме, че известни количества захар ще останат и за следващия сезон, като се има предвид излишъкът на световния пазар. Въпросът е дали ЕК ще предприеме крайни мерки, сред които може да бъде и помощ при съхранението”, посочва анализаторът в компанията Джош Росато.

Изгледите за подобна помощ обаче дори не се мержелеят на хоризонта. „Свръхпроизводството е в световен мащаб и оказва натиск върху цените навсякъде. В момента комисията не планира никакви бъдещи мерки, но запазваме бдителността си и наблюдаваме постоянно пазара на захар”, е заявил източник от изпълнителния орган на ЕС пред „Ройтерс”.

Производителите на захар в ЕС се опитват да оцелеят след премахването на квотите
13725
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини