Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.08.2017 г.

Наторете ягодите с прегорял оборски тор и фосфор

Плодовете на ягодата имат голямо значение за човека не само като желана плодова храна, но поради ценните им лечебни свойства. Те са едни от най-търсените както на вътрешния пазар, така и за износ. Имат привлекателен външен вид, леко освежаваща киселинност, приятен аромат и много добри вкусови качества. Освен за прясна консумация се използват и преработени в сладка, конфитюри, желета, компоти, сиропи и сокове. Съдържат полезни за човека вещества: захари, органични киселини, пектин, фосфорни, железни, калиеви, натриеви, калциеви, магнезиеви и други соли.

Ягодата започва да плододава още на следващата година след засаждането. Понася частично засенчване и е подходяща за засаждане в междуредията на млади овощни градини. Може да се отглежда в цялата страна при осигурено напояване. Най-добре се развива на равни места, с наклон не по-голям от 5 на 1000 м, с добър въздушен дренаж, защитени от силни зимни и горещи, сухи летни ветрове.

Ягодата разполага своята коренова система на дълбочина от 10 до 30 см. Почвата се обработва дълбоко, така че орният хранителен пласт заедно с торовете да се отложи в зоната на кореновата система. С дълбоката оран на 30-35 см се заорават прегорял оборски тор и фосфор. При мулчиране на почвата с черно полиетиленово платно се тори с азот. На почвената повърхност се оформят издигнати лехи с помощта на специални машини, които едновременно извършват и разстилане на платното или ръчно за малките площи. То е предварително перфорирано под формата на двуредови ленти. Разстоянието между две съседни ленти е 100-120 см, между редовете в лентата – 35 см, а между растенията в реда е 20 см. Във всеки отвор на лентата се засажда по едно растение. Най-благоприятният срок за създаване на мулчирани с полиетиленово фолио ягодови насаждения, е от началото на април до към средата на май със “захладен разсад”. При това засаждане още през същата година могат да се получат плодове и да се покрият направените разходи по създаване на насажденията.

Ако се използва обикновен разсад, за да се получат добри добиви от едри и качествени плодове, засаждането се извършва от август до началото на октомври. При създаване на насаждение без мулчиращо платно, разстоянието между редовете е 70-80 см, а в реда 20-25 см. Качественият разсад трябва да е с три листчета с къси и дебели дръжки, брадеста коренова система, дълга не по-малко от 7 см.

Наторете ягодите с прегорял оборски тор и фосфор
10721
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини