Начало » Новини » Света
15.02.2018 г.

Британски производител на малини и боровинки се мести в Китай заради недостиг на сезонни работници

Шотландските фермери искат възстановяване на схемата за сезонно наемане на селскостопански работници извън ЕС
Британски производител на малини и боровинки се мести в Китай заради недостиг на сезонни работници

Недостигът на сезонни работници заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз вече  принуди местния производител на малини и боровинки Haygrove да изнесе част от бизнеса си в провинция Юнан в Китай, съобщи брианският вестник „Гардиън”. Около 200 места за сезонни работници остават незаети във фермата на компанията в Ледбъри, британското графство Херефърдшър, където се отглеждат малини и сини боровинки, а причината е в неяснотите в правилата за наемането на емигрантите най-вече от Източна Европа, които бяха основно ангажирани в прибирането на реколтата.

„Във Великобритания използваме 230 щатни и 1 150 сезонни работници, но сега ги намаляваме до 950 заради напрежението около напускането на ЕС”, заяви основателят на Haygrove Енгъс Дейвисън. „Нямаме време”, добавя той и уточнява, че не могат да си позволят да чакат, докато премиерът на Великобритания Тереза Мей коригира официално имиграционната си политика, тъй като договорите за прибирането на тазгодишната реколта са подписани през миналата година. Годишният оборот на компанията надхвърля 100 милиона британски лири.

Дейвисън дори изпратил писмо до Мей, в което я помолил да предприеме спешни мерки. „Ако не бъде създадена схема за сезонните работници, трябва да очаквате спад на приходите на фермерите и свиване на произведените количества продукти. За разлика от строителството и сферата на услугите селското стопанство може да се изнесе. Ако не намерим достатъчно служители, ще изнесем бизнеса извън границите на страната”, посочил той в писмото. Отговор така и не получил. След което обявил пред журналисти съкращаването на заетите в компанията във Великобритания с 200 души, или 20% от работната сила, предвиждайки появата на проблеми, които не може да си позволи. „Вместо това инвестираме в Китай”, категоричен бил основателят на компанията.

Той вече е предприел действия по засаждането на малини и боровинки в Юнан, оценявайки високо отношението на китайските власти и по-конкретно на губернатора на провинцията, проявил „изключителни познания” в отглеждането на черни боровинки. За разлика от отношението на британското правителство това внушава увереност в положителното развитие на бизнеса, изтъква Дейвисън, който молил Мей „да се поучи от китайците”. „Тъжно е, но нашият премиер изглежда не разбира базовите реалности в хранителния бранш”, констатира той.

Недостигът на сезонни работници се усети и в Шотландия, където фермери се видяха принудени да оставят хиляди тонове продукция да изгние на полето, става ясно от публикация в местния вестник HeraldScotland. Един от тях обяви, че е зарязал толкова зеленчуци, че с тях са можели „да бъдат изхранени 15 хил. души за една година”, тъй като „нямаше достатъчно работници”, за да ги съберат. Негов колега от Енгъс посочи, че регионът се нуждае всяка година от 4 хил. сезонни работници и там безработните местни жители не достигат за събирането на отглежданите плодове.

Британският Национален фермерски съюз пък проведе проучване сред шотландските си членове, питайки ги за „заплахите, с които се сблъсква бизнесът заради бъдещия недостиг на работна сила”, който „се задълбочава от преговорите за напускането на ЕС”. Резултатите ще бъдат оповестени от президента на шотландското подразделение на съюза Ендрю МакКорник на годишното събрание на организацията. Очаква се фермерите да поискат възстановяването на Сезонната схема за селскостопанските работници, чието действие бе преустановено от британското правителство през 2013 г. Тя даваше разрешение за влизането на хиляди работници извън ЕС на територията на Великобритания за събиране на реколтата. От съюза се надяват, че това ще запълни недостига на работна ръка, регистриран през 2017 г. в някои части на Шотландия, като спадът на броя на работниците от ЕС достигаше 20%. „През тази година изпитваме дефицит на работна сила в рамките на 10-20% от сезонните работници от ЕС. Много е важно да бъде въведена сезонна схема с квоти за селскостопанските работници през 2018 г. с разрешение за 20 хил. работници извън ЕС”, потвърди МакКорник.

Селскостопанските производители вече бяха подкрепени от групата на Шотландската национална партия в Камарата на общините на британския парламент, чийто говорител ро европейските въпроси Стивън Гетинс заяви, че „липсата на активна помощ за фермерите и за останалите призводители на хранителни стоки и напитки от страна на правителството на Великобритания” ще доведе до повишаване на цените. От министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони пък не пропуснаха да върнат топката с признанието, че „осигуряването на солидния приток на работна сила за селското стопанство има решаващо значение, затова разработваме нов подход за селското стопанство извън ЕС”.

Британски производител на малини и боровинки се мести в Китай заради недостиг на сезонни работници
11918
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Той е десетият на ветровития пост от 2010 година насам
Британският министър на здравеопазването пое земеделското министерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини