Начало » Новини » Света
28.03.2016 г.

Британските фермери са против напускането на ЕС

Позиция

Sinor.bg

Британските фермери се опасяват, че ако страната напусне Европейския съюз, секторът може да се окаже под заплаха заради загубата на свободния пазар и субсидиите, съобщи електронното издание Rural News. В открито писмо до британския вестник „Таймс” 42 водещи личности от сектора призовават британските власти членството в ЕС да бъде съхранено.

Оглавявани от бившия председател на британския Национален фермерски съюз сър Питър Кендал, сред противниците на напускането на ЕС са бившия министър лорд Плъмб, бившият заместник-министър за селското стопанство в министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони сър Джим Пейс и шотландският депутат и бивш председател на шотландския филиал на Националния фермерски съюз Джордж Лайън.

 Те стоят в основата и на кампанията „Фермерите са „За” членство в ЕС” и смятат, че напускането на общността „ е нещо, което не можем да си позволим”. „Общият европейски пазар поема 73% от износа на храни и селскостопанска продукция от Великобритания и ни осигурява достъп до пазар, който е най-малкото 2 пъти по-голям от този на САЩ”, се посочва в писмото, под което са се подписали лидери на водещи браншови организации, представители на бизнеса и бивши чиновници.

Пазарът на ЕС предоставя на британските производители на селскостопански продукти достъп до над 500 млн. потребители, а освен това осигурява възможност за дейност в над 50 държави, които не членуват в ЕС, но имат споразумения за свободна търговия с общността. „Напускайки ЕС, вероятно ще запазим част от този пазар, но ще бъдем принудени да спазваме правилата, действащи в ЕС, без право на глас в определянето им, и ще плащаме в бюджета на ЕС, без да получаваме нищо обратно”, се изтъква в текста на обръщението.

Според Кендал оставането в най-голямата търговска общност в света е от решаващо значение за британските фермери и хранително-вкусовата промишленост. „Няма да претендирам, че ЕС е перфектен, но съм убеден, че като фермери ние сме по-силни, по-сигурни и по-добре вътре, отколкото извън него”, изтъкна той. На свой ред Пейс подчертава, че в момента фермерите се облягат на Общата селскостопанска политика и макар че тя има много недостатъци, им помага да преминат през настоящата криза на понижаващите се цени. „В ЕС печелим подкрепата на останалите фермери, навън няма да ни обръщат внимание в страна, където малцина, а още по-малко политици, имат някаква връзка със селското стопанство”, коментира той.

В писмото се отбелязва също, че членството в ЕС предоставя достъп до техники на субсидиране, които помагат на производителите да преодолеят последиците от кризата и ценовите колебания на пазара. „Без подкрепа фермерският сектор ще се превърне в катастрофа за потребителите, производителите на селскостопанска продукция, преработващите предприятия и производителите на хранителни стоки при положение, че изкупните цени вече се понижиха в борбата с нарастващите количества евтини вносни храни, произведени при по-ниски стандарти за безопасност и отношение към животните”, заяви на свой ред Лайън.

Но според техни опоненти, сред които и настоящият заместник-министър за селското стопанство в министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони Джордж Юстъс, Великобритания и нейното селско стопанство няма от какво да се притесняват при напускане на ЕС. „Ще се справяме много по-добре като страна, ако премахнем върховенството на законите на ЕС и всъщност придадем форма на нови, свежи идеи и съзидателни политики, които наистина ще освободят нашето селско стопанство”, твърди Юстъс. Говорителят на британската Партия на независимостта и депутат в парламента Стюърт Агню пък е убеден, че британските фермери ще се справят по-добре извън ЕС, тъй като ще бъдат обект на по-малко бюрокрация. Агню предложи и по-различна система на субсидиране от 80 паунда на акър до 1 500 акра. „Сумата няма да се обсъжда, няма да има екологични отбивки, от нея няма да се заделят средства за кризисен резерв и никой няма да Ви се меси какво да сеете”, обърна се той към фермерите.

Според британския министър на околната среда, храните и развитието на селските райони Елизабет Тръс напускането на ЕС би представлявало „скок в тъмното”, който би изложил на риск износа на британски храни и селскостопански продукти на стойност 11 млрд. паунда. Според заместника й Юстъс обаче то би осигурило „дивидент” от 18 млрд. паунда, който ще позволи на страната да продължи да подкрепя селското стопанство.

Британските фермери са против напускането на ЕС
8020
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини