Начало » Новини » Коментари
07.02.2018 г.

Земеделците отново настояват за промяна в еднодневните трудови договори

Протест на фермерите
Земеделците отново настояват за промяна в еднодневните трудови договори

sinor

Земеделски производители от Южна България за пореден път настояват администрацията да ги улесни с еднодневните трудови договори, тъй като при сегашната система те са силно затруднени с регистрацията. Някои от тях искат дори пълната им отмяна, тъй като тези договори затрудняват работата на фермерите при набиране на работна ръка.

Да припомним какви са изискванията при сключване на трудов договор по чл. 114а от Кодекса на труда от регистрираните земеделски производители. При отчитането на тези договори в регионалните дирекции „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ според приетите през 2015 година нормативи се създаде чл. 114а от КТ, регламентиращ възможността за наемане на хора за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за период от 1 ден.

Чрез тях може да се възлага работа в основната икономическа дейност „Растениевъдство“ и то само за ОБРАБОТКА НА НАСАЖДЕНИЯТА И РЪЧНО ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА ОТ ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, РОЗОВ ЦВЯТ И ЛАВАНДУЛА.

Естеството и предназначението на договора НЕ ПОЗВОЛЯВА с него да се наемат работници за машинно прибиране на реколта, включително и за реколта от зърнени култури, царевица или друга земеделска продукция, различна от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

ДОГОВОРЪТ НЕ Е ПРИЛОЖИМ за наемане на работници за събиране на билки, за обработка на цветя или за дейности в животновъдството, както и за други икономически дейности: строителство, хотелиерство или ресторантьорство и др.

Договорът има задължителна форма с образец, който, за да е валидно сключен, следва да съответства по форма и съдържание на утвърдения с наредбата образец и да е регистриран от съответната инспекция по труда. Работодателите може да получат образци на трудовия договор в съответната дирекция Инспекция по труда по местонахождение на имота, за обработката на който ще се наемат работници ли да генерират сами по електронен път образци чрез този портал.

За работодателите, които искат да получат подобен образец на ДОГОВОРА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА, са длъжни при идването в съответната дирекция да носят документите, които се предоставят при регистрация на образците, за да докажеаткачеството си на правоимащи да получат и регистрират такива трудови договори.

За целта фермерите трябва да представят регистрационна карта на земеделския производител/стопанин, издадена и заверена от съответната областната дирекция "Земеделие". Областната дирекция "Земеделие" заверява регистрационната карта на земеделския стопанин за срок до 28 февруари на следващата стопанска година.

Анкетна карта за регистрация на земеделски стопанин/производител, в която има отметка за поне една от възможните за ръчно бране култури: Маслодайна роза и Лавандула, или на поне един от следните продукти: Домати - полски, градински, оранжерийни; Краставици: полски, градински, оранжерийни, Фасул, Грах, Картофи; Пипер - полски, градински, оранжерийни; Зелен фасул; Други зеленчуци; Тикви; Дини; Пъпеши; Череши; Вишни; Кайсии; Зарзали; Праскови; Сливи; Ябълки; Круши; Арония; Ягоди; Малини; Други ягодоплодни; Орехи; Бадеми; Лешници; Кестени; Лозя -десертни, винени; Култивирани гъби.

Вносни бележки/платежни документи за авансово внесени суми по КСО и ЗЗО за един или повече образци.

Във вносните бележки следва да е посочено, че са платени авансови осигурителни вноски за лицата, които ще сключват еднодневни договори, и броя на договорите.

Следва да се има предвид, че авансовите осигурителни вноски се внасят в съответната компетентна териториална дирекция на НАП, както следва:

- териториалната дирекция по постоянния адрес на физическите лица, включително едноличните търговци;

- ериториалната дирекция по седалището на местните юридически лица.

Всички плащания за ДОО се превеждат от лицата, като в платежния документ се записва код за вид плащане 55 11 11.

Всички плащания за здравноосигурителните вноски към НЗОК се превеждат от лицата, като в платежния документ се записва код за вид плащане  56 11 11.

Фермерите са недоволни от изискванията да плащат авансово всички данъци, свързани със здравното и пенсионно осигуряване, които се записват като код за вид плащане  58 11 11.

Осигурителните вноски се внасят в компетентната ТД на НАП в размер, не по-малък от посочения за един договор, авансово, като заплащането е условие за заверяването на образците и законното сключване на такъв договор.

С подписването на еднодневния договор работодателят е длъжен да внася и осигуровките на наетото лице. Ако наетите са родени преди 1960 година, тогава данъкът общ доход е 4,80 лв. при договор за 22 работни дни, 5,28 при 20 работни дни и т.н. Ако наетото лице е родено след 1960 г., тогава данък общ доход при 22 работни дни е 3,64 лв., 4,00 лв. – при 20 работни дни и т.н. до 3,48 лв. при 23 работни дни.

Отделно фермерите трябва да плащат и здравни и пенсионни вноски. Според нормативите минималното възнаграждение за ден не може да бъде под 23,18 лв., ако договорът е за 22 работни дни, 25,50 лв. – при 20 работни дни, 24,29 лв. – при 21 работни дни, 26,84 лв. – при 19 работни дни, 28,33 лв. – при 18 дни и 22,17 лв. – при 23 работни дни.

Другите особености на еднодневните договори са, че при сключването или прекратяването им не се прилага редът за вписване на трудовите договори в ТД на НАП!

Не се изготвят и не се връчват на работниците длъжностни характеристики!

Тези договори не се прекратяват с отделна заповед.

Времето, отработено по този договор, не се зачита за трудов стаж.

Всеки ден, в който работниците се наемат на работа по този ред, се сключва нов трудов договор, включително и когато страните не се променят.

Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника срещу разписка, неразделна част от образеца на трудовия договор, в края на работния ден.

Земеделците отново настояват за промяна в еднодневните трудови договори
11927
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Важно - договорите не лишават работниците от социално подпомагане!
Започват засилени проверки на еднодневните договори в агросектора
Протести днес пред Народното събрание
Еднодневните договори в земеделието масово прикриват нелегалния труд, сигнализират синдикалисти
Жестоки глоби за незаконно наемане на хора
Тютюнопроизводителите също могат да сключват еднодневни договори за берачите
Трудово законодателство
Сключвате еднодневни договори в земеделието – ето и детайлите!
Преди сезона
Гражданските договори се оказват по-ефективни от еднодневните, според градинари
Важно за фермерите!
Процедура за електронното регистриране на еднодневните трудови договори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини