Начало » Новини » Света
01.02.2018 г.

Фермерите в 10 държави от ЕС гледат на бъдещето с песимизъм

Заради тенденциите на световните пазари и излизането на Великобритания от ЕС
Фермерите в 10 държави от ЕС гледат на бъдещето с песимизъм

Фермерите от 10 държави-членки на Европейския съюз са притеснени за икономическите си перспективи, като най-големи опасения предизвиква развитието на световните пазари и търговията и най-вече излизането на Великобритания от общността, сочи редовната анкета на европейската асоциация на селскостопанските кооперативи Копа-Коджека, проведена през третото тримесечие на 2017 г. и цитирана от електронното издание AgroPages. В допитването са участвали над 8 хил. фермери от Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Полша, Румъния, Франция, Холандия и Швеция.

„Макар че през 2017 г. фермерите в 7 от 10-те държави бяха по-положително настроени за исономическото си положение към момента, най-вече заради по-добрите цени за някои продукти и особено на млечните, проучването разкри, че мнозина от тях имат сериозни опасения за бъдещите перспективи”, заяви генералният секретар на организацията Пека Песонен.

Фермерите са най-притеснени за неблагоприятните икономически последици, които може да предизвика излизането на Великобритания от ЕС върху ключови икономически фактори като търсенето, инвестициите, валутните колебания и в крайна сметка – върху цените на производител, показва анкетата. От изданието посочват като пример спада на износа на Ирландия за Великобритания през 2016 г. в размер на 570 млн. евро заради обезценяването на английската лира, след като страната гласува да напусне ЕС. Британските фермери пък са жертва на несигурността, която предизвиква напускането на общността, въздействаща сериозно върху тяхното препитание. „Мнозина фермери продължават да изпитват затруднения и около прилагането на Общата селскостопанска политика и свързаната с него бюрокрация. Освен това неблагоприятните метеорологични явления, които засегнаха част от секторите през миналата година и по-конкретно зърнените култури и виното, също са причина за тревоги”, добави Песонен.

Проучването разкрива и различията в нагласите на фермерите от отделните селскостопански отрасли за бъдещето, като най-песимистично настроени са животновъдите, особено свиневъдите, а пък млекопроизводителите гледат напред с най-голям оптимизъм.

Копа-Коджека публикува своя индекс на доверието 2 пъти годишно, базирайки се на резултатите от националните проучвания. Участващите в тях фермерите отговарят само на 2 въпроса – как оценяват настоящото икономическо положение и какво очакват в перспектива.

Фермерите в 10 държави от ЕС гледат на бъдещето с песимизъм
8818
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини