Начало » Пазари » Животинска продукция
10.02.2018 г.

Цените на яйцата продължават да падат

В по-голяма част от областите се наблюдава седмично намаление на стойностите от 0,01 лв./бр. до 0,05 лв./бр.
Цените на яйцата продължават да падат

През периода 31 януари – 7 февруари 2018 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло отбелязват понижение спрямо предходната седмица, с изключение на средната цена на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети която остава без промяна, констатират в седмична ценова справка експерти на МЗХГ.

По области, яйцата - размер М се търгуват на едро на цени от 0,19 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. В по-голяма част от областите на страната се отчита седмично намаление на стойностите от 0,01 лв./бр. до 0,05 лв./бр., най-значително във Варна, докато единствено в Ловеч е налице увеличение, с 0,01 лв./бр. Това води до понижение на средната цена на продукта за страната с 0,02 лв./бр., до 0,24 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,27 лв./бр. (Пазарджик, Пловдив, Смолян и Шумен) до 0,36 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в големите супермаркети в четиринадесет области се наблюдават разнопосочни колебания на цените в границите от -0,03 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил и Шумен) до +0,02 лв./бр. (Бургас и Силистра), които се компенсират и средната стойност за страната остава 0,31 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия интервал от 0,28 лв./бр. (Пловдив) до 0,39 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В преобладаваща част от областите на страната се отчита поевтиняване на продукта спрямо предходния седмичен период, достигащо до 0,04 лв./бр. в Шумен. Само в ГТВ в Разград и Силистра цените на яйцата от този размер се покачват, с 0,01 лв./бр. Така, средната за страната цена на яйца – размер L в ГТВ намалява с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,32 лв./бр.

През изтеклата седмица средната цена на дребно на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) се понижава с 0,02 лв./бр., до 0,28 лв./бр., а тази за размер L – с 0,01 лв./бр., до 0,30 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер М в по-малките магазини е в ценовите граници от 0,32 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 0,23 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил). В петнадесет от областите е налице поевтиняване на продукта на седмична база, достигащо до 0,06 лв./бр. в Стара Загора и Шумен.

По области, цените на яйца - размер L в ДТО се движат от 0,24 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,37 лв./бр. (Велико Търново и Плевен). В преобладаваща част от страната се регистрира седмично понижение на цените, в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,06 лв./бр., най-сериозно в Шумен.

Средно за страната, цените на дребно на яйца размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,03 лв./бр. и 0,02 лв./бр. по-високи от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика в тази посока се отчита в Разград - 0,08 лв./бр. и за двата наблюдавани размера. В област Пазарджик цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в ДТО. Подобна е ситуацията и при размер L в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково, където яйцата се предлагат в ГТВ с 0,01 лв./бр. - 0,02 лв./бр. по-евтино отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,07 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО, като е най-голям в Плевен – 0,15 лв./бр. за големите супермаркети и 0,11 лв./бр. за по-малките магазини. В Благоевград, Русе и Шумен цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,04 лв./бр. под тези на едро в съответната област.

Цените на яйцата продължават да падат
10627
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Яцата с размер L са поскъпнали с 5 стотинки за месец
Цените на яйцата в страната продължават да се покачват
От 1 януари 2023 година
Франция прекратява умъртвяването на петлета от яйценосните породи
В пет области се наблюдава повишение на цените на яйцата с до 0,02 лева за брой
Бъдещата булка приема случая за знак от съдбата
Британка откри диамант в сварено яйце
В САЩ откриват ползите от овчарската салата
Добавянето на варено яйце към салатата увеличава усвояването на витамин Е от организма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини