Начало » Пазари » Животинска продукция
04.12.2022 г.

Цените на яйцата в страната продължават да се покачват

Яцата с размер L са поскъпнали с 5 стотинки за месец
Цените на яйцата в страната продължават да се покачват

През периода 23 – 30 ноември 2022 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната са около или малко над нивата от предходната седмица, констатират експерти на МЗм в последната ценова справка.

Търговията на едро с яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,31 лв./бр. (Силистра) до 0,40 лв./бр. (Враца). Почти навсякъде, където е отчетено предлагане на едро, стойностите се покачват с 0,01 лв./бр. - 0,02 лв./бр. на седмична база, което води до увеличение на средната цена за страната с 0,01 лв./бр., до 0,36 лв./бр.

Люпене на яйца в малките ферми и при домашни условия

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,38 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,50 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -0,06 лв./бр. (Разград и Русе) до +0,04 лв./бр. (Перник и София), които се компенсират и средната стойност за страната остава 0,44 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер L в по-големите магазини е на цени от 0,44 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,54 лв./бр. (Русе). В шестнадесет области продуктът поскъпва с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр. спрямо предходната седмица, най-значително в Русе. Независимо от това, средната цена за страната се задържа на ниво от 0,49 лв./бр., тъй като изменението е с по-малко от 0,01 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата – размер М се продават в ценовия интервал от 0,38 лв./бр. (Добрич, Разград и Силистра) до 0,46 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). Седмичното повишение на ценовите стойности в пет области, достигащо до 0,02 лв./бр. в Благоевград и Кюстендил, не променя средната цена за страната и тя остава 0,42 лв./бр.

Най-ниски цени на яйца - размер L в по-малките магазини се наблюдават в Разград и Силистра - 0,40 лв./бр., а най-високи – в Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник, Плевен, Сливен, София и Ямбол - 0,48 лв./бр. Сравнявайки с предходната седмица, в девет области цените нарастват от 0,01 лв./бр. до 0,06 лв./бр., най-значително в Перник и София, докато единствено в Шумен е налице намаление, с 0,02 лв./бр. Така, средната цена за страната се повишава с 0,01 лв./бр., до 0,45 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,02 лв./бр. и 0,04 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Разликата между двата типа цени в тази посока достига до 0,07 лв./бр. за размер М в Кърджали, Стара Загора и Хасково и до 0,12 лв./бр. за размер L в Русе. В седем области яйцата - размер М се продават с до 0,05 лв./бр. (Пловдив) по-евтино в ГТВ, отколкото в ДТО. Подобна е ситуацията за яйцата - размер L в ГТВ в Пазарджик, където те се предлагат на цена, с 0,01 лв./бр. под тази в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на яйца – размер М е средно 0,08 лв./бр. за ГТВ и 0,06 лв./бр. за ДТО. Най-голям е той във Велико Търново и Ямбол – 0,15 лв./бр. за големите супермаркети и 0,11 лв./бр. за по-малките магазини. Изключение е налице във Враца, където цената на дребно на яйца - размер М в ГТВ е с 0,02 лв./бр. под тази на едро. 

Към края на м. ноември 2022 г. средната цена на едро на яйца - размер М за страната бележи увеличение с 0,04 лв./бр. на месечна база, констатират експертите на МЗм.

При предлагането на дребно в двата типа търговски обекти поскъпването на яйцата спрямо месец по-рано е в рамките на 0,04 лв./бр. - 0,05 лв./бр., най-чувствително за яйцата – размер L в ГТВ.

Цените на яйцата в страната продължават да се покачват
7061
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини