Свинско, говеждо, месни продукти, зърнени култури, хлебопекарни изделия, сладкиши, сирена, мляко, извара, плодове – трудно е да се намерят продукти, които да не внася Хърватска, коментират от електронното издание AgroXXI. Вносът е следствие от ниското ниво на вътрешното производство, зависимостта на фермерите от държавните субсидии, липсата на дългосрочна селскостопанска стратегия и редица други фактори. Необработваните селскостопански площи отдавна са обичайна картина за жителите на страната.
Макар износът на селскостопански продукти и храни от Хърватска през първите 10 месеца на миналата година да е нарасна с 12% спрямо същия период на 2016 г., отрицателният търговски баланс е достигнал 903 млн. евро, сочат данни на Търговската камара на страната. Само вносът на месо е на стойност 307,9 млн. евро – с 40% повече, отколкото година по-рано.
При рекордния туристически поток се налага гостите на страната да бъдат изхранвани с вносни продукти, макар тя да разполага с огромен потенциал за собствено производство, подчерта министърът на селското стопанство на Хърватска Томислав Толушич. Към момента в местния селскостопански сектор се реализират проекти за строителството на нови ферми и преработващи предприятия, финансирани от фондовете на Европейския съюз. Най-голямо предимство се отдава на развитието на биологичного животновъдство.