Начало » Важно за фермера » Животновъдство
30.01.2018 г.

Грижи за животните в оборите през февруари

Грижи за животните в оборите през февруари

Важно значение за запазване здравето на животните и получаване на максимална млечна продуктивност е поддържане на оптимални параметри на микроклимата в помещенията (температура 10-15°С, влажност 60-80%, скорост на движение на въздуха през зимата до 0,3m/s въглероден двуокис до 0,3%, амоняк до 0,02mg/l, сероводород до 0,01mg/l, микроорганизми до 50 000бр/m3). От Национална служба за съвети в земеделието напомнят на стопаните, че това може да се постигнете, чрез поддържане на добра хигиена в помещенията, недопускане на пренаселеност и течение. Не допускайте хранене с замръзнали фуражи, те са причина за простудни заболявания и аборти. Отстранявайте плесенясалите фуражи, те са вредни както за животните, така и за хората, защото токсините преминават в животинските продукти. Осигурете на животните постоянен достъп до чиста вода за пиене, като в много студено време тя трябва да е подгрята. Използвайте всички възможности за извеждане на животните навън. Разходката и движението на чист въздух се отразява благоприятно върху здравето и продуктивността им и на своевременното откриване на разгонените животни.

При овцете във връзка с агнилната кампания не забравяйте, че за постигане на добри резултати е необходимо предварителна подготовка, включваща: уплътняване на всички отвори /врати, прозорци/, почистване и дезинфекция на помещенията с варно мляко, застилане на пода с чиста и суха слама, изграждане на индивидуални боксове, осигуряване  на  необходимият  инвентар  (поилки,  хранилки,фенери,  биберони), осигуряване на нощни дежурства при започване на кампанията, чисти кърпи за избърсването и подсушаването на агнетата, чиста ножица и йодна тинктура за прерязване на пъпната връв, и часовник в обора. Недно раждане протича за 30-40 мин., а появата на близнака 10-15 мин. след първото. Специалистите от НССЗ напомнят, че оказването на помощ при оагването трябва да става при строго спазване на хигиенните правила, а при по-тежки случаи и да се потърси и ветеринарна помощ. Първите грижи за новороденото агне са важни и са свързани с почистване на дихателните пътища от попадналата в тях слуз, стерилно прерязване и дезинфекция на пъпната връв с йодна тинктура, подсушаване и масаж на новороденото, чрез облизване от майката или избърсване с чиста кърпа и забозаване на коластра до 40 мин. след раждането. Погрижете се и за оагнените майките - предоставете им топла вода за пиене, острижете вълната около вимето, почистете замърсените след раждането части, 2-4 дни сред раждането дажбата е същата както преди това, след това концентрирания фураж се увеличава, а сеното се дава на воля, сочните фуражи включете в дажбата след 7-10 ден от раждането, наблюдавайте вимената за изсукване, подуване, зачервяване, излишното мляко се издоява или се храни още един приплод.

При козите за да получите добра млечна продуктивност през следващата лактация, осигурете на животните сухостоен период. За целта пресушете майките около 45-60 дни преди окозването, за да може да се възстанови млечната жлеза. При пресушаването спазвайте следните правила: намалете количеството на храната, изключете сочните фуражи от дажбата, най-подходящ фураж през този период е доброкачественото сено; за да пресушите високо продуктивните животни изключете концентрирания фураж от дневната дажба; намалете количеството на предоставената вода за пиене; пресушавайте постепенно животните, като в продължение на 3-4 дни пропускате вечерното доене, след това дойте животните през ден, а накрая през два дена; запечатайте вимето със шприцове за сухостоен период. След пресушаването нормализирайте храненето, но не забравяйте, че сеното трябва да остане основен компонент в дажбата. През сухостойния период може да изхранвате листников фураж, като с него може да осигурите до 30-40% от енергията в дажбата, силажи до 40%, слама до 20%. Концентрираният фураж изхранвайте в количество 0,200-0,500кг. в зависимост от качеството на изхранваните груби фуражи.

 

Грижи за животните в оборите през февруари
8649
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Откриха птичи грип във ферми с млечни крави в САЩ
Няма опасност за населението
Откриха единичен случай на луда крава и в Испания
Благодарение на навременното му засичане няма опасност за населението
Случай на луда крава е потвърден в Нидерландия
Четиво далеч не само за животновъди
Как работят икономиките на всякакви страни и режими по примера с двете крави
Потвърдиха огнище на туберкулоза в лично стопанство в село Кривица
Американски изследвания потвърждават ефективността на метода
Канадец откри как кравите му да се телят предимно през деня
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини