Експерти на аналитичната агенция ASAP Agri приключиха обиколката си за наблюдение на състоянието на посевите с пшеница в 8 области на Украйна, съобщиха от украинското подразделение на френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade.
Според тях в централна Украйна посевите изглеждат относително еднородно. „Пшеницата е в период на цъфтеж, все още има достатъчно влага, температурите са умерени – идеални условия за опрашване и наливане на зърното. Някои фермери обработват нивите срещу фузариум. Има риск от намаляване на протеиновото съдържание заради прекомерните дъждове през май (до 150 милиметра), но 1000 зърна ще тежат – потенциаът е добър“, изтъкват те.
В южна Украйна обаче развитието на посевите е значително по-различно от централните региони. Пшеницата вече е във фаза на млечна и дори восъчна зрялост, което ясно показва наближаването на жътвата, посочват от аналитичната агенция.
Положението в Одеска област не е критично. Въпреки липсата на валежи през пролетта, есента се оказа достатъчно успешна за формирането на растенията. В много от нивите обаче бе открито неузряла пшеница, което е знак за измръзване и предполага загуба на 10-20% от добивите. Най-големите щети са причинени от съчетанието на пролетни студове и липса на влага. Според анализаторите на ASAP Agri фермерите планират да започнат жътвата до няколко дни.
В Днепропетровска област е регистриран намален брой зърна в класовете поради пролетните студове.
„По-на изток положението е много по-добро. Майските дъждове спомогнаха за стабилизиране на развитието на растенията. Класът е по-добре оформен, посевите са по-еднородни. В Харкивска област цъфтежът е приключил. Обработките срещу гъбички и вредители са извършени навреме, състоянието на посевите е добро“, се отбелязва в доклада.
В заключение от агенцията подчертават, че във всички области проблемът е един и същ: гъстотата на насажденията е основното ограничение за добивите. Недостигът на влага през есента и зимата е попречил на правилното братене, така че дори при добро състояние и напълване на зърното малкият брой класове на квадратен метър ще действа като ограничаващ фактор.