През 2017 г. износът на биологични храни от Турция е нараснал със 17% спрямо предходната година до 87 млн. долара, обяви президентът на Асоциацията на износителите на сушени плодове от Егейския регион Бирол Джелеп, цитиран от Анадолската агенция. В количествено изражение е отчетен ръст от 10% до 21 хил. тона, добави Джелеп.
Според него обаче изнесените количества са най-малко 5 пъти по-големи, като разликата идва от неточно попълнени документи. „Цифрите са по-ниски, тъй като продуктите не са обозначени изрично като биологични в декларациите за износа”, убеден е той.
По данни на асоциацията през миналата година биологичните храни с произход от Турция са доставени в 68 държави, като най-големите вносители са Германия, САЩ и Франция. „Турция изнася най-много стафиди, сушени смокини, ядки и сушени кайсии”, уточни президентът на асоциацията.