Испания е на първо място сред държавите-членки на Европейския съюз по размер на площите, върху които се отглеждат биологични продукти, като те достигат 2 млн. хектара, обявиха от европейската статистическа служба „Евростат”. На следващите места са Италия с 1,7 млн. хектара и Франция с 1,5 млн. хектара. Най-малки като абсолютен размер са площите с биологично производство в Люксембург (само 4,3 хил. хектара), Холандия с 52 хил. хектара, Ирландия със 77 хил. пектара. България е четвърта отзад напред със 161 хил. хектара, а близо до нас са Унгария със 186 хил. хектара и Румъния с 226 хил. хектара.
Ако обаче като критерий се вземе съотношението на площите с биологично производство спрямо всички земи, използвани със селскостопанска цел в съответната държава-членка, най-висок е делът на площите с биологично производство в Австрия – 21,25%. След нея са Швеция с 18,3%, Естония с 18,2%, Италия с 14,19% и Чехия с 14%.
От „Евростат” изтъкват също, че през последните 5 години площите, използвани за биологично селско стопанство, са се увеличили с почти 2 млн. хектара, а броят на регистрираните производители на биопродукти в края на 2016 г. е достигнал 295,6 хил. души.