Януари е най-студеният месец от годината и сега зеленчуковите култури се развиват само в култивационни съоръжения – оранжерии и парници. На полето се зимуват само някои култури, като засадените през есента чесън, лук и спанак. Всичките усилия са насочени към подготовката по отглеждането на зеленчуковите култури през следващите месеци и лятото. Специалистите от НСЗС припомнят на стопаните основни моменти за добра реколта.
Подготвят се полиетиленовите оранжерии за експлоатация, купува се нов полиетилен ако стария е изгорял. Засяват се разсади на домати, пипер, красатвици и тиквички за отглеждане в парници или отопляеми полиетиленови оранжерии. Здрав разсад се получава, когато се отглежда върху обеззаразена почва или субстрат, а за сеитба се използват здрави и обеззаразени семена. Засяването се извършва в култивационни съоръжения, когато температурата на почвата достигне около 20 градуса. До средата на месеца се засяват семената на доматите, пипера, зелето и карфиола.
Започва залагането за рътене на семената на ранните картофи. Това се извършва в помещения на тъмно при температура 15-18 градуса.
Ако местата, където ще се отглежда расада са заселени с попово прасе, специалистите от НСЗС напомнят, че е по-добре преди сеитбата се разхвърлят примамки. Такива се продават в агроаптеките, но може и да се приготвят от пшеничени отсевки, трици, ярма, като на 1кг. от тях се прибавят 2 супени лъжици Нуреле. Получената примамка се разхвърля, като на 1м/кв площ се слага 15-20г от нея.