Немалко градинари се опитват да селектират редовно нови сортове, но животът не стига да опитат всичко. Получаването на фиданки обаче може да се направи по-икономично, ако си ги отглеждаме сами от резници. А за да могат фиданките да вземат по 2 години за една в началото на развитието си, трябва да осъществим вкореняването още през зимата на перваза.
Преди вкореняването резниците минават през водна вана за максимум 2 денонощия, като предварително сме отрязали по 2-3 сантиметра от дървесината от горния и долния край. Добре е водата да не е прясна и да не съдържа хлор, а освен това трябва и да се смени веднъж.
При подготовката за вкореняване нарязваме филизите на по 2-3 пъпки. Поставят се в прозрачен съд, за да се вижда как растат коренчетата. На дъното се наливат до 4 сантиметра вода и всеки ден се долива, като се сменя веднъж седмично. Не е зле в нея да бъдат разтворени 2 таблетки активен въглен, а ако не използваме стимулатори, трябва да надраскаме долната част на резниците.
Височината на изпозвания съд се подбира така, че най-горната пъпка да излиза отгоре. Изключително полезно е под съда да се положи поставка с подгряване – тогава корените се формират по-бързо от новите филизи и резниците няма да загинат от изтощение, тъй като големите им усилия няма да бъдат насочени само към формирането на нова зеленина.
Обикновено след 2 седмици се появяват листенца, а след 3 – и коренчета. Това означава, че резниците ще оцелеят и през пролетта – след закаляване – ще можем да ги засадим с доста приличен аванс в развитието им.