Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.12.2017 г.

Как да предпазим животните от мръсния въздух в оборите през зимата

Национална служба за съвети в земеделието

sinor

Метеорологичните условия и традиционната за декември снежна покривка налагат оборният тип отглеждане на селскостопанските животни, като при него те се намират в среда много по-богато населена с микроорганизми, отколкото през пасищният период. Именно затова и грижата за животните се увеличава. Мекият декември тази година позволява помещенията да се проветряват често, като животните могат дори да се извеждат навън за няколко часа.

И все пак, какво трябва да направите, ако температурите отново паднат под 7-8 градуса. Тук е ролята на фермерите, които трябва да следят за качеството и количеството на изхранваните фуражи, за зоохигиенните и технологични фактори на оборите, както и за количеството и качеството на издоеното мляко, съветват експерти от плевенската служба за съвети в земеделието .

Лошите хигиенни условия в помещенията за отглеждане на животни, наситеният с амоняк, сероводород, въглероден двуокис и други вредни газове въздух в оборите са критичен фактор – може да се създадат ред неблагополучия от изпаренията на урината и оборския тор. Ето до какви вредни ефекти може да доведе тази среда:

- Нарушават се репродуктивните качества на животните. В практиката не са редки случаите, когато в продължителен период след отелването на животните именно по тези причини кравите не се разгонват. Липсата на разгоненост естествено води до безплодие и загуби от мляко и приплоди във времето.

- Влошава се качеството на млякото. Микроорганизмите, попаднали в свежото и топло мляко, започват активно да се размножават и за кратко време увреждат ценните качества на млякото. Микроорганизми в млякото попадат от праха във въздуха и водата, храната за животни, вимето на животното, доилните агрегати, замърсени ръце, съдовете за мляко. Опасни за качествата на млякото са и вредните вещества, попаднали от околната среда. Към вредните вещества спадат антибиотиците, пестициди и хербициди, нитрати и др.

През зимните месеци храненето също е съществен рисков фактор - непълноценното хранене с бедни на витамини, микро- и макроелементи фуражи, влагането на замръзнали и плесенясали фуражи, са причина често за аборти, спадане на млечността с бавен период на възстановяване и ред други стопански неблагополучия.

Препоръките за този  период са следните:

Да се поддържа ежедневно добрата хигиена в оборите. Да се проветрява и почиства редовно. Животните да се пускат на двора, да им се осигурява движение и чист въздух. В зависимост от вида и категорията на животните освен качествено ливадно и люцерново сено в дажбите да се включват и качествени сочни фуражи, силаж, цвекло, моркови и др.

Как да предпазим животните от мръсния въздух в оборите през зимата
10657
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини