Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Присаждане на спяща пъпка

Операцията започва от юли и приключва до началото на септември

Присаждането на спяща пъпка е основният начин за размножаване на дървесните овощни видове. Извършва се бързо, правят се малки рани на подложката, срастването е здраво, не се изразходват много калеми, не се използва овощарска смазка и присаждането може да продължи 1,5-2 месеца. Започва към средата на юли и продължава до началото на септември.
Подложките, които ще се окулират, не трябва да бъдат по-възрастни от три години и не по-дебели от 12-15 мм в диаметър. В момента на присаждането трябва да имат активно сокодвижение, което налага при засушаване 10-на дни преди окулирането да се полеят обилно. Това присаждане може да се извърши и на по-стари растения върху млади леторасти и клонки в короната.

Как се прави?
Окулирането се извършва както следва: върху подложката се прави Т-образен нарез на кората, като се внимава да не се нарани дървесината. Дължината на нареза е около 2,5–3 см. Желателно е хоризонталния нарез да се прави дъговидно или наклонено, така ще се избегне врязването на връзката в нареза. Пъпката от калема се изрязва с тънък слой дървесина, като се започва на около 1,5-2 см под нея и се завърши на същото разстояние над нея. Щитчето се поставя в Т-образния нарез така, че пъпката да слезне на около 1 см под напречния нарез. Остатъкът над щитчето се премахва и то остава изцяло под кората на подложката. Привързва се плътно с рафия и лента от полиетиленово платно и с това се приключва цялата операция.

Калемите трябва да са еднодневни
Калемите се събират в деня на присаждането или ако се наложи да се превозват отнякъде, най-много 1-2 дни преди това. След отрязването им листата се премахват, като се оставя част от листната им дръжка. Увиват се във влажна материя или се потапят във вода. За калеми се използват добре развити леторасти с оформена връхна пъпка. Пъпките в основата и връхната част на калема не се използват, защото не са добре развити. Дърветата, от които ще се събират калеми, трябва да са встъпили в плододаване, за да сме сигурни в доверносттта на сорта, да са добре развити и да не са заразени от вирусни и други болести.

Резултатът е виден след 2-3 седмици
Резултатът от присаждането са проверява след 2-3 седмици. Ако остатъкът от листната дръжка е паднал или при докосване леко се отронва и щитчето има свеж вид, имаме успешно прихващане на присадката. Превръзката се разхлабва или се срязва от обратната страна на пъпката, без да се премахва. Неприхваналите се подложки могат да се окулират допълнително малко по-високо и по този начин може да се осигури почти 100% успех.
При вегетативните подложки, които основно се използват при ябълката, крушата и дюлята, присаждането се извършва малко по-високо, което позволява по-дълбоко засаждане на дръвчетата – до мястото на присадката. При семенните подложки присаждането се извършва на около 10 см над почвата, като е за предпочитане да бъде от към северната страна.
Рано напролет подложката се отрязва на около 0.5 см косо срещуположно на пъпката. Трябва да почиствате редовно филизите, прорастнали от подложката още в началото на тяхното появяване.

Присаждане на спяща пъпка
25943
 

Последни материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Свързани материали
Виж
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
Подложката и присадката взаимодействат помежду си
Правила на зимното присаждане
Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!
Заразяването на почвите със заболяването е познато като турски синдром
Фузариумът кара производителите на дини в Украйна да ги присаждат на тикви
За добрия резултат от присаждането много допринасят последващите грижи за дръвчетата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини