Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Празът вае стъбло до късна есен

1-2 седмици разсадът се оставя на сянка

Празът за зимните месеци трябва да отиде вече в градината. Той се отглежда като втора култура след ранни картофи, салата, маруля, грах, краставици, фасул и др. Избира се слънчево място. Много е взискателен към плодородието на почвата. Тя трябва да е богата на хранителни вещества и влагоемна. Повърхността й да е рохкава, което означава добре да е обработена и наторена след прибирането на предшественика. Ако почвата е суха, се полива и след просъхване на повърхността се засажда разсада. И през вегетацията е необходима влага. Без напояване е невъзможно да получите праз от вашата градина. Отглеждането на праза става предимно на фитарии. Преди засаждането на разсада се прокарват вадите и се оформят фитариите. От добрата подготовка на почвата и от качественият разсад зависи и каква продукция ще приберете.

Изберете здрав разсад
Празът се засажда през юли. От март трябва да сте произвели разсад. Той е готов за засаждане около два месеца след поникването на растенията и е готов когато е висок 25-30 см, а дебелината е 5-7 мм. Преди изваждането растенията се поливат. За засаждане се използват само най-добре развитите растения. Слабите, недоразвитите и негодни растения се бракуват. Коренчетата се изрязват на 5-6 мм от основата, премахва се част от листата, и се правят на снопчета. За по-добро и бързо прихващане изваденият разсад се оставя за 1-2 седмици на сенчесто място.

Подхранете с оборски тор
Във фитариите разсадът се засажда на разстояние 20 см между редовете и 15-20 см между растенията, на 3-4 см дълбочина. Веднага след засаждането празът се полива и това се повтаря след 4-6 дни. През вегетацията няколко пъти се прекопава след поливане и просъхване на почвата на 4-5 см. Това се налага, за да се подобри достъпът на въздуха до корените на растенията. Не се допуска засушаване. Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1 – 1,5 кг на 100 кв. м. Много полезно за доброто развитие на растенията е шербетуването. Прибираме го късно през есента.

Празът вае стъбло до късна есен
4923
 

Последни материали
Виж
Мита върху руските торове - катастрофален удар върху европейските фермери
Бюджетът по интервенцията е близо 96 млн. лева
До 782 320 лева може да получи проект за неземеделски услуги допълващи аграрния сектор
Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
Денят на хумора и шегата
На 1 април трябва да сте в Байлово
Пиле в гювече
Интер Експо Център
От 18 до 21 февруари очаквайте изложението за мебели ЕКСПОМЕБЕЛ
Свързани материали
Виж
С базар, освещаване на продукти и лекции в местно читалище
Смолянски пчелари посрещат професионалния си празник с богата програма
Конкурс за „Най-добро домашно вино“
Трифон Зарезан в Лясковец - наздравица, почерпка и зарезанско хоро
В прослава на качествата на българските вина и усилията на производителите
Тахов заряза новозасадена лоза в Пазарджишко и откри празника на виното
Християнски празници
Студът на Богоявление предвещава плодородна година
Баница с кисело зеле и праз
Зрял фасул с праз и маслини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини