Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Празът вае стъбло до късна есен

1-2 седмици разсадът се оставя на сянка

Празът за зимните месеци трябва да отиде вече в градината. Той се отглежда като втора култура след ранни картофи, салата, маруля, грах, краставици, фасул и др. Избира се слънчево място. Много е взискателен към плодородието на почвата. Тя трябва да е богата на хранителни вещества и влагоемна. Повърхността й да е рохкава, което означава добре да е обработена и наторена след прибирането на предшественика. Ако почвата е суха, се полива и след просъхване на повърхността се засажда разсада. И през вегетацията е необходима влага. Без напояване е невъзможно да получите праз от вашата градина. Отглеждането на праза става предимно на фитарии. Преди засаждането на разсада се прокарват вадите и се оформят фитариите. От добрата подготовка на почвата и от качественият разсад зависи и каква продукция ще приберете.

Изберете здрав разсад
Празът се засажда през юли. От март трябва да сте произвели разсад. Той е готов за засаждане около два месеца след поникването на растенията и е готов когато е висок 25-30 см, а дебелината е 5-7 мм. Преди изваждането растенията се поливат. За засаждане се използват само най-добре развитите растения. Слабите, недоразвитите и негодни растения се бракуват. Коренчетата се изрязват на 5-6 мм от основата, премахва се част от листата, и се правят на снопчета. За по-добро и бързо прихващане изваденият разсад се оставя за 1-2 седмици на сенчесто място.

Подхранете с оборски тор
Във фитариите разсадът се засажда на разстояние 20 см между редовете и 15-20 см между растенията, на 3-4 см дълбочина. Веднага след засаждането празът се полива и това се повтаря след 4-6 дни. През вегетацията няколко пъти се прекопава след поливане и просъхване на почвата на 4-5 см. Това се налага, за да се подобри достъпът на въздуха до корените на растенията. Не се допуска засушаване. Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1 – 1,5 кг на 100 кв. м. Много полезно за доброто развитие на растенията е шербетуването. Прибираме го късно през есента.

Празът вае стъбло до късна есен
4164

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Министър Вътев поздрави бизнеса по повод Деня на хранителната промишленост
Усилено се работи по новия закон за търговията с храни
Утре започва празника на райската ябълка в старозагорското село Хрищени
Решения на Министерския съвет
Датите за религиозните празници през 2024 г., извън източноправославните
Християнски празници
На Димитровден си пожелайте блага зима и плодородна 2024 г.!
Предстоящо
На 25 октомври институтите към ССА отново празнуват с есенни дарове от полето
Книга с рецепти ще съхрани начините на приготвяне на традиционни местни храни
В Маноле организират празник на лютеницата с финансиране от ПРСР
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини