Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Празът вае стъбло до късна есен

1-2 седмици разсадът се оставя на сянка

Празът за зимните месеци трябва да отиде вече в градината. Той се отглежда като втора култура след ранни картофи, салата, маруля, грах, краставици, фасул и др. Избира се слънчево място. Много е взискателен към плодородието на почвата. Тя трябва да е богата на хранителни вещества и влагоемна. Повърхността й да е рохкава, което означава добре да е обработена и наторена след прибирането на предшественика. Ако почвата е суха, се полива и след просъхване на повърхността се засажда разсада. И през вегетацията е необходима влага. Без напояване е невъзможно да получите праз от вашата градина. Отглеждането на праза става предимно на фитарии. Преди засаждането на разсада се прокарват вадите и се оформят фитариите. От добрата подготовка на почвата и от качественият разсад зависи и каква продукция ще приберете.

Изберете здрав разсад
Празът се засажда през юли. От март трябва да сте произвели разсад. Той е готов за засаждане около два месеца след поникването на растенията и е готов когато е висок 25-30 см, а дебелината е 5-7 мм. Преди изваждането растенията се поливат. За засаждане се използват само най-добре развитите растения. Слабите, недоразвитите и негодни растения се бракуват. Коренчетата се изрязват на 5-6 мм от основата, премахва се част от листата, и се правят на снопчета. За по-добро и бързо прихващане изваденият разсад се оставя за 1-2 седмици на сенчесто място.

Подхранете с оборски тор
Във фитариите разсадът се засажда на разстояние 20 см между редовете и 15-20 см между растенията, на 3-4 см дълбочина. Веднага след засаждането празът се полива и това се повтаря след 4-6 дни. През вегетацията няколко пъти се прекопава след поливане и просъхване на почвата на 4-5 см. Това се налага, за да се подобри достъпът на въздуха до корените на растенията. Не се допуска засушаване. Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1 – 1,5 кг на 100 кв. м. Много полезно за доброто развитие на растенията е шербетуването. Прибираме го късно през есента.

Празът вае стъбло до късна есен
4550
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Най-големият плод тази година е с диаметър 37 милиметра
Кюстендил изпраща празника на черешата с детски работилници и кулинарно състезание
В памет на техния съселянин и откривател на бактерията лактобациликус булгарикус
В трънското село Студен извор честват празника на киселото мляко
Фермерският празник се провежда за втора поредна година
В Момчилград представиха продукцията на 50 животновъди и местни производители
Инициативите са от днес до края на месеца
България чества 32 години от създаване на европейската мрежа „Натура 2000“
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
ООН обяви 2026 за Международна година на жената фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини