Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.11.2017 г.

Кои видове от саксийните растения се използват и за ароматизатори в кулинарията

Кои видове от саксийните растения се използват и за ароматизатори в кулинарията

За тази цел се отглеждат няколко вида пеларгониуми, наричани с общото наименование – ароматни пеларгониуми, или индрише. Един от тях е P. Graveolens. Той е многогодишно полухрастовидно растение, което на височина достига до 1,5 м. Стъблата са нежни, разклоняващи се, леко разкривени. Общият овал на листата е сърцевиден, но петурата им е силно и дълбоко нарязани, баграта бледо зелена. Покрити са с нежни власинки. Цветът е дребен, около 1 см в диаметър с пет бледорозови венчелистчета, с по-тъмни жилчици. P. crispum достига до 60 см височина. Листата са дребни, средно и плитко насечени, с бледа периферия и с аромат на лимон. Цветовете са много бледо розови, до 2 см в диаметър. P. tomentosum достига височина над 30 см. Листата са слабо и плитко насечени, с аромат на мента. Цветовете са бели, до 1 см в диаметър. P. capitatum достига 1 м височина. Листата са слабо но дълбоко нарязани. Цветовете са розови. P. fragrans, наричан мускатен е с аромат на индийско орехче.

Какви са биологичните изисквания на растенията?
Всички видове индришета са светлолюбиви, като предпочитат пряко слънчево огряване. Тъй като през зимата растенията не прекарват период на почивка, топлината да е умерена и не трябва да пада под 8С. Почвената смес винаги трябва да е равномерна, като не се допуска преовлажняване. Пулверизиране на листата не се налага.

Как се размножава?
Въпреки че може да се използват семена, които да се засаждат през пролетта, индришетата се размножават предимно чрез резници. Те се оформят рано напролет с дължина 10-12 см. Отстраняват се долните листа. Подреждат се в саксии или в сандъчета в пясъчнопочвена смес.

Кога се засаждат на постоянно място?
Когато се оформят 4-5 нови листа, резниците вече са добре вкоренени и се садят в саксии с диаметър 10-12 см. Укрепнат ли, премахнете връхчетата смело, за да предизвикате разклоняване на растенията. Когато всяка пролет прехвърляте растенията в нови саксии, приготвяйте смес от равни части градинска почва, много добре разложен оборски тор или листовка и по малко пясък. През лятото саксите може да се изнасят навън за да красят балкони, тераси и веранди.

Как се използват?
Надземните части на индришетата съдържат около 1,3 % етерични масла, захари, витамини, фитонциди, полифенолни вещества и много други. При консумацията им се предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и се подпомага храносмилането. Известно е и антисептичното им действие. В българската народна медицина сокът или смачканите листа се препоръчват за налагане на трудно заздравяващи рани.
В българската кухня листата на индрищетата се прилагат като заместител на ванилията. С тях се ароматизират компоти, сладка и конфитюри. Благоуханието на листата действа успокояващо на нервната система и подобрява съня.

Кои видове от саксийните растения се използват и за ароматизатори в кулинарията
1445

Последни материали
Виж
Оферти
Corteva с убедителна заявка за растителната защита през пролетта
Партньорство
България ще разкрие търговско представителство в Скопие
Пазарът на рапица в ЕС и през 2019 г. е със засиленото присъствие на Украйна
Становища
Остър отпор от зърнопроизводителите срещу закона за земята
Когато липсват политики
Георги Василев: Фермери с лавандула и зърно ще заемат мястото на фалиралите пиперопроизводителите
Важно за подготовката
С кои забрани сме длъжни да се съобразим при отглеждане на разсад
Свързани материали
Виж
Градинар ли си?
Босилекът – благоуханната царска билка
Наострихте ли ножчетата, времето за присаждане настъпи
Беседката
Подложките за костилковите и орехоплодни видове
Полезни съвети
Максимална ефективност при влагането на различните видове оборски тор
Ценни дървесни видове
Горските отчитат резултатите от проект за опазване на генетичния фонд на България
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам