Начало » Новини » Коментари
05.10.2023 г.

Френски закон би дал защита на българските фермери с цени, определяни от тях

Предложение на Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена
Френски закон би дал защита на българските фермери с цени, определяни от тях

Стоилко Апостолов Снимка: Личен архив

Ако и в България се приложат политики в областта на храните, доказали се във Франция още от 2018 година, има надежда родните фермери да се спасят от силно изкривения нашенски пазар, при който основната печалба не отива у хората, които произвеждат суровините, а изтича към посредниците-търговци, налагащи крайно неизгодни условия при изкупуването на мляко, плодове, зеленчуци, а напоследък – и на зърнени култури. Този извод се налага от сравнението, което Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена” прави с приетия във Франция Закон за балансирани търговски отношения в сектора на селското стопанство и храните и здравословна и устойчива храна, достъпна за всички (EGalim), който е доказал ефективността си в уреждане на взаимоотношенията по веригата от фермерите до търговските вериги.  

Понеже ще се пишат нови закони за търговията с храни и в България, Апостолов предлага на вниманието на законотворците един работещ закон, приет през 2018 г. във Франция. Той се състои от 69 члена, след над 300 часа дебати в парламента и повече от 5 000 изменения, разгледани при неговото обсъждане като проектозакон.

Една от целите на EGalim е да  даде възможност на земеделските стопани да получават достойни доходи чрез по-добро разпределение на стойността. Това може да се постигне чрез промяна на начина на определяне на цените - договорът и свързаната с него цена да се предлагат от земеделските производители, като се отчитат производствените разходи. Земеделските стопани ще могат да влияят на преговорите, като създават организации на производителите и укрепват междупрофесионалните органи. Само чрез така  производителите ще могат да изкарват достойно прехраната си; ще може да се подобрят здравословните, екологичните и хранителните  качества на хранителните продукти; ще има стимули да се произвеждат здравословни, безопасни и устойчиви храни за всички.

Засилват се и ангажиментите по отношение на хуманното отношение към животните, прилагани от страна на фермерите. С прилагането на закона се намалява използването ш на пластмаса в хранителната верига.

Апостолов дава и няколко примера за това как този закон променя (или ще промени) и българските взаимоотношения на всички участници в хранителната верига.  

От 1 януари 2020 г. са забранени някои пластмасови прибори за еднократна употреба, като сламки, бъркалки и чинии.

От 1 януари 2022 г. изисква общественото хранене да предлага поне 50% устойчиви и качествени продукти, включително поне 20% биологични продукти. И когато говорим за устойчиви и качествени продукти, става дума за продукти с :

- официални етикети за качество, като например защитено наименование за произход (ЗНП), Label Rouge, защитено географско указание (ЗГУ) или биологично земеделие

- етикети за качество (храни с традиционно - специфичен характер, HVE, фермерски продукти и др.)

- продукти на морския риболов с екомаркировката "Устойчив риболов".

От 2019 г. законът EGalim налага 10 % увеличение на прага за препродажба под себестойност на хранителните продукти и храните за домашни любимци, продавани на потребителите във вида, в който са. Съществуват и ограничения за промоциите на стойност. Сега е забранено да се предлагат промоции на стойност над 34%, така че не е възможно да се предлага безплатен продукт за един закупен. Целта е борба с разхищението на храна.

Преустановена е и употребата на титанов диоксид в хранителни продукти (Е171), който обикновено се използва в сладкарски изделия, десерти, сладолед, подправъчни сосове и готови ястия.

До 2025 г. пластмасовите съдове за готвене, претопляне и сервиране ще трябва да изчезнат от училищното хранене.

Френски закон би дал защита на българските фермери с цени, определяни от тях
8037
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 7 и 8 юни Сливен става център на животновъдството
ОСП
И във Франция смятат, че евросубсидиите задълбочават неравенството сред фермерите
Растенията за него са каскадни, луковични и виещи
Френският балкон се къпе в багри
Френските фермери, преработватели и търговци на дребно се разбраха за цените
Френски дендролог планирал паркът в Евксиноград
Продажбите на френски коняк надхвърлиха за пръв път 3 милиарда евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини