Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.11.2017 г.

Новото лозе се прави на стари житници

Анализирайте почвата за болести

Мястото, на което ще правите ново лозе трябва да се обработи предварително. Работата включва изкореняване на дървета, храсти, стари лози, унищожаване на плевели, терасиране, дрениране и допълнителни обработки. Почистването на дърветата и лозите се извършва ръчно или се използват специални машини за изкореняване. След това мястото се разорава на дълбочина 60-80 см, за да се извадят всички коренища и камъни или пък можете да направите това по време на риголването. Желателно е камъните над 10 см да се натрошат и да се разхвърлят по повърхността.

Плевете преди риголване
Многогодишните плевели, като троскот, пирей, балур и др. се унищожават преди риголването на площта. За тяхното премахване се препоръчва в продължение на 2-3 години да се отглеждат окопни или житни култури с дълбока коренова система. Борбата с коренищните плевели е най-ефикасна, когато се съчетаят чести обработки в сухо време през лятото с прилагане на хербициди. Заплевелените участъци се третират след прибирането на предшественика или поне 30-40 дни преди риголването с подходящ хербицид. Можете да прилагате раундъп в доза 1-1,2 л на декар, по време на бутонизация на широколистните и изкласяване на житните.

Прегледайте за зарази
Ако на мястото на новото лозе е имало дървесни видове, то тогава го прегледайте за бактериален рак. След като ги изкорените, отглеждайте 3-4 години житни култури. На мястото на старо лозе е добре да анализирате здравното състояние на почвата. Ако има нематоди, може да заразите новите лози с вирусни болести. При раково болни главини, изкореняването трябва да става внимателно с изчистване на кореновия тумор заедно с почвата около него. Затова добре е мястото на новото лозе да се засява в продължение на 4-7 г. с житни култури или фуражни треви. Можете да използвате и химически средства за унищожаване на нематодите преди засаждането на лозите. Енизон СЛ се внася в доза 60 л/дка с 120 л вода в почвата и се валира със специална машина апликатор на дълбочина 25-30 см при температура на почвата 15-17°С. Парите, които отделят нематоцидите, проникват на дълбочина до 2 м.
Анализирайте почвата и за хранителния състав и направете запасяващо торене. Обикновено се разхвърлят преди риголване по 100 кг/дка калиев тор и троен суперфосфат. Когато при подравняването на парцела на места са отнети повече от 20 см от орния слой, се тори и с 3-4 т оборски тор на декар.

Дренирайте, ако се налага
На места с по-висока влажност на почвата трябва да дренирате, като изкопаваете открити или на закрити дренажни канали. Те са със средна дълбочина от 100 до 150 см и с ширина на дъното от 60 см, което се постила с камъни на височина 15-20 см. По-добре е да се използват закрити отводнители-дренажи, но тук камъните се покриват с торф и върху него каналът се насипва с почва. Още по-добре еь, когато в основата на канала се поставят тръби. Над тръбата се насипва пясък или баластра, а над него почва.
След почистването на терена повърхността на парцела, се подравнява, за да се улеснят механизираните обработки и особено, когато насаждението ще се напоява гравитачно.

Новото лозе се прави на стари житници
12897
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини