Начало » Новини » Света
17.11.2017 г.

Бъдещето на ОСП: Дори чашата ви червено вино е застрашена от промяната на климата

sinor

Доклад на Европейската комисия за промените в климата правят разрез на последиците от изменението на климата и все по-заострящото се влияние върху селското стопанство. Екстремните метеорологични условия се отразяват рязко върху сезонността, което от своя страна оказва значително въздействие върху производството - води до понижаване на качеството на продукта и до значително намаляване на доставките. Според експертите в бъдеще тези ефекти ще се засилят, затова и в бъдещата обща селскостопанска политика факторът климат ще заема все по-голямо значение.

Синор.БГ публикува част от доклада на ЕС, в който с обръщение към европейците експертите посочват, че дори чашата ви червено вино ще бъде застрашена от изменението на климата.

През първата половина на 2017 г. Европа е изправена пред екстремни климатични условия, рефлектиращи върху цялостното производство на селскостопанска продукция. Тежките студове плюс последвалите силни градушки през пролетта причиниха значителни щети на лозята в цяла Европа. В резултат на това европейските реколти за вино за 2017 г. се очаква да падне на историческо дъно, достигайки едни от най-ниските си нива, или с 14% по-ниски от предходната година.

Застрашено беше и качеството, като типичен е примерът с протеина в пшеницата, който заради дъждовете падна до ниски нива. Всичко това може да има отрицателно въздействие и върху европейския износ, затова е време да се предприемат и сериозни стъпки за противодействие на тези промени.

В отговор на тези въпроси ЕС предлага подкрепа на земеделските стопани, които изпитват финансови затруднения. Например през септември 2017 г. тя позволи на 15 държави-членки да увеличат авансовите плащания на земеделските производители, засегнати от трудни климатични условия. Това увеличение беше насочено към директните плащания и към някои плащания за развитие на селските райони за земеделските стопани, увеличавайки сумата, която може да бъде платена от 16 октомври 2017 г. - от досегашните 50% дйържавите членки може да платят до 70% от директните плащания. Колкото до субсидиите за развитие на селските райони, то плащанията след 16 октомври може да се повишат от 75% до 85% и някои от държавите вече го въвеждат.

Друг ключов аспект е смекчаването на проблема. Тук трябва да се отговори на въпроса как да се помогне на земеделските производители да допринесат за цялостните усилия за намаляване на въздействието на изменението на климата на първо място.

ЕС работи усилено за актуализиране на своите политики и осигуряване на финансиране, което да помогне за гарантиране на устойчивото използване на природните ресурси и за ограничаване на емисиите.

На европейско равнище общата селскостопанска политика се е развила с течение на времето и днес тя се фокусира повече върху околната среда и климата, отколкото досега. Резултатите на място са ясни - от 1990 г. насам например има 23% намаление на емисиите на парникови газове, които не са CO 2, а равнището на биологичното земеделие в ЕС се е увеличава всяка година с 5,5% за през последните десет години.

За да постигне това, ЕС промени начина, по който работи ОСП, за да насърчи повече устойчивост в сектора на хранително-вкусовата промишленост. Например при т.нар. правила за кръстосано спазване земеделските стопани получават финансова подкрепа от ОСП само ако отговарят на специфични екологични изисквания и задължения.

Директните плащания на земеделските стопани могат да бъдат допълнени с допълнителни суми в замяна на т.нар. „Екологични" мерки, като диверсификация на културите или създаване на "екологични области" между самите култури. Макар че сравнително скорошното допълнение към мерките за екологизиране вече показаха ползите за околната среда за биологичното разнообразие, качеството на водата и почвите, улавянето на въглерода и ландшафта - и подобно подобрение на аспектите на опазването на околната среда в селското стопанство вероятно ще продължи да бъде приоритет за фермерската политика на ЕС в бъдеще.

Програмите за развитие на селските райони също играят важна роля в борбата срещу изменението на климата. Изготвени са на равнище държави-членки или на регионално равнище и трябва да се отнасят до цели, пренесени в приоритети като възстановяването, запазването и подобряването на екосистемите, свързани със селското стопанство и горското стопанство, или насърчаването на ефективното използване на ресурсите и подкрепата за преминаване към икономика с ниски въглеродни емисии и устойчива на изменението на климата в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и горското стопанство.

Иновации, стратегически съюзник срещу изменението на климата

Иновациите и знанията могат до голяма степен да допринесат за по-устойчив селскостопански сектор. От роботите към спътниците технологиите и иновациите бавно променят селското стопанство. Голяма част от информацията вече е достъпна за широко население, което позволява на земеделските стопани по-голяма прецизност в ежедневните си дейности, но също така допринася за подобряване на качеството на прогнозите за времето, наблюдение на реколтата и прогнозиране

Бъдещето на ОСП: Дори чашата ви червено вино е застрашена от промяната на климата
10957
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини